Skip to main content

Rólam

Victor C. Fields vagyok, funkcionális táplálkozási tanácsadó, életmódszakértő, mindfulness oktató és a Life Protocol életmód program alapítója.

Az engem felkeresők és a programban érdekeltek rendszerint súlyos egészségügyi kihívással keresnek fel, megannyi terápiás irányzattal való próbálkozás után.

2005 óta folyamatában foglalkozom az olyan egészséget befolyásoló tényezőkkel, mint:

 • Orthomolekuláris vitamin és ásványi anyag pótlás (Főbb kutatási területek: Jódpótlás, Rézpótlás)
 • Funkcionális táplálkozási megoldások
 • Toxikus környezeti tényezők azonosítása, helyettesítése, kivezetése
 • Betegségek ok-okozati összefüggései és lefolyása (etiológia & patogenezis)
 • Tudományos vizsgálatok módszertana és kiértékelése
 • Alvásminőség, cirkadián ritmus, fény- és hullámkörnyezet
 • Légzés, yoga, mindfulness
 • Szokások, függőségek, változás
 • Oxidatív terápiák

Tapasztalataim szerint az egészséges, tevékeny élet kialakításához ezen eszközök tengelyén kell dolgoznunk.

Kronológia

2005. óta
foglalkozom táplálkozással, táplálkozási szokásokkal, orthomolekuláris vitaminpótlással.
2012. óta
segítek a hozzám fordulóknak életmód vonatkozású tanácsokkal.
2017-ben
költöztem Magyarországra, hogy egy mélyebb, tudományosabb szemüvegen keresztül vizsgálhassam a világot. A Pécsi Tudományegyetemen indultam el az Epidemiológia útján.
2019-ben
a Táplálkozás-Beállítás, alkalmazott táplálkozás tanácsadó szakmai képzésén vettem részt.
2022-ben
nemzetközi Mindfulness oktató lettem.
2023-ban
elvégeztem a Synlab labordiagnosztikai képzését.

Önképzés, fejlődés

Leghatékonyabb képzési és fejlődési módszernek az egyéni kutatást és tapasztalást tartom, amivel is időm tetemes hányadát töltöm.

Főbb, kedvenc kutatott területeim:

 • Betegségek etiológiája és patogenezise
 • Immunológiai folyamatok és kórokozók jelenléte
 • Orthomolekuláris vitamin és ásványianyag pótlás
 • Toxikológia, nehézfém terheltség és kivezetési megoldások
 • Sugárzás- és fénykörnyezet fiziológiai jelentősége
 • Mindfulness
 • Oxidatív terápiák
 • Labordiagnosztika

Rólam, bővebben

Pillanatképek

 • A nevemet édesanyám emlékére változtattam meg, hogy örökké emlékeztessen a célomra és a motivációmra; Tudatos segítségnyújtás
 • Az életmód és az emberi sokszínűség komplexitását a világ beutazásán keresztül tapasztaltam meg a legáthatóbban.
 • Az éjszakában töltött évek alatt kerültem közelebb a cirkadián ritmus, fénykörnyezet, stressz, alvászavarok és a függőségek témájához.
 • Életem során többször meghatározó szerepet kapott a harcművészet, a jóga, a légzéstechnikák és a mindfullness gyakorlata.
 • Az életmódra ható tényezők, mint környezet- vagy természettudatosság kutatása és tapasztalása, állandó társaim az úton.
 • Kedvenc témáim a toxikológia, biofizika és az epidemiológia

A kezdet és motiváció

A táplálkozás és egészség kapcsolata még az első emlékképeimig nyúlik vissza, mikor nagymamám a konyhában tüsténkedve magyarázta a vaj és a margarin közti különbséget:

– „Ezek nem tudnak megegyezni, egyszer az egyik egészségtelen a következő évben meg a másik!” – mesélte az akkoriban terjengő, tudományosan igencsak megkérdőjelezhető híreket.

Az akkor négyéves Viktor, kikerekedett szemekkel csak annyit kérdezett:

– „Na jó, de melyik az igaz?”

Bántotta az igazságérzetemet, hogy nem tudhatjuk melyik az egészségtelen, mégis fogyasztjuk. Ez az egészséges szkepszis a világban terjengő információkkal szemben a mai napig kísér utamon, mindössze annyi változott, hogy több lett a megkérdőjelezhető információ a világban. Szerencsére az igazság feltárására is fejlődött az eszköztárunk, én meg azóta is szívesen szentelem ennek időm tetemes hányadát.
Mostanra persze megannyiszor kiderült, hogy a margarin az egészségtelen. Mára csak annyi zavarja az igazságérzetemet, hogy azóta is forgalomban van.

„Medicus curat natura sanat”

– Orvos kezel, természet gyógyít

Az is elég paradoxon volt, hogy ugyanezen nagymamám hirtelen szívrohamban eltávozott, aki azon túl, hogy minden nap úszni járt szívgyógyszert is szedett. De vajon mire jó a szívgyógyszer, ha nem ennek a kivédésére?

Azóta természetesen erre is fény derült, ugyan ez egy különálló cikk témája lehetne. Annyit ugyanakkor elárulok, hogy a margarin és a szívgyógyszer, ha nem is holtversenyben, de előkelő helyen szerepet kaptak a folyamatban.

Az életmód és az emberi működés rejtelmei iránt, a családomat sújtó további betegségek garmadája miatt kezdtem érdeklődni. Most nem sorolom fel a családtagok haláltusáját, a lényeg, hogy ezek meghatározóak voltak motivációm kialakításában.

Nehezen hagyott nyugodni, hogy az embernek végzetszerűen szembe kell néznie valamilyen halálos betegséggel, vagy be kell hódolnia önnön destruktív szokásai előtt.

Ami igazán érdekes, hogy mit tesznek az emberek, ha már rendelkezésükre áll az igazság?! Szüleim önromboló szokásainak megértésére tett erőfeszítés indította el bennem az igényt, hogy másokban is (mint saját magam is) megfejtsem a szokások, viselkedési formák, és a függőségek talányos mátrixát.

Persze volt rendszerváltás, szegénység, nélkülözés, miegymás.
Csakhogy ezek okok és nem megoldások! Engem pedig sokkal inkább mozgatott mindennek a megoldása, mint a kiindulópontban érzett vagy vélt érzelmek. Míg egyik emberből ezek a sanyarúnak vélt állapotok céltalan melankóliát és önpusztítást idéznek elő, addig egy másikból csillapíthatatlan vágyat a megértésre és a megoldásra.
Szeretem magam a második kategóriába sorolni.

M3 – Megismerés, Megértés, Megoldás

A megismerésre tett kezdeményezéseim azóta is tartanak, ugyan azóta már kicsit szűkítettem a keresési skálám. Régebben ez még az egész világot jelentette, és kategóriáját tekintve szó szerint is értendő, mert öt kontinens számos országában jártam ugyanezen indíttatásból, mire betöltöttem a huszonhármat. Megannyi inger és információ sem tántorított el az eredeti vonaltól, tehát az ember megismeréséről. Faltam a könyveket, olyan szakismeretekről, amiket nem is feltétlen ajánlanék az akkori önmagamnak. Ugyanakkor pont ezek a témák, mint a biokémia, az evolúció, vagy épp a kórélettan, amiken keresztül eljutottam a táplálkozás tudományig, és később egy teljes tudatos életmód program megteremtéséig.

A megismerés vágya továbbra is csillapíthatatlan, csak mostanra már teljesen letisztult az iránya és célja. Az epidemiológia, a továbbképzések, és a szakirodalmi fordítások azt egytől-egyig azt a célt szolgálják, hogy a Life Protocol egy egészebb, teljesebb, tökéletesebb megvalósítást tudjon adni az életmódváltás előtt állók kezébe.

Kitartás

Még szintén gyermekkoromból eredeztethető egyik legfontosabb erényem a kitartás. Mikor édesapámmal birkóztunk, bunyóztunk, vagy szkanderoztunk, sosem hagyott nyerni. Még úgy játékból sem, hogy „jaj, de erős vagy kisfiam”. A próbálkozások sikertelensége végett egy idő után természetesen okafogyottnak éreztem a további kísérleteket a legyőzésére, így hát visszavonultam.

„Feladni?! Soha!” – mondta ez olyan elánnal, hogy annak egy életre lenyomata maradt bennem. Noha akkor éppen nem tűnt előre vivőnek a további erőfeszítés, a szenvedélyt és a kitartást megtanította, és ez meg is maradt.

A végletekig való kitartást ugyanakkor egy értelmes cél kell, hogy fenntartson. Ez már saját értelmezésemmel való kiegészítése az apai tanoknak.

Ismeretes voltam arról, hogy több munkahelyem volt, mint amennyi másnak egy emberöltő alatt se jön össze. Ha munkám célját nem éreztem elég nemesnek vagy előre vivőnek, úgy a másodperc töredéke alatt képes voltam otthagyni, vállalva akár az ismeretlent vagy rosszabb körülményeket.

Ez persze nem a legelőnyösebb tulajdonság a munkáltatói szektorban, de annál hasznosabb, ha az ember tudományos alapon életmód protokollokat dolgozz ki. Mert mi lehet nemesebb és értelmesebb, mint másokon segíteni?

Az értelmes célért végletekig való kitartást leginkább ügyfeleim érzik. Egyfelől rajtam, másrészről mert az életmódváltás megvalósításához ugyanezen elkötelezettséget várom tőlük is.

Erre emlékezetet gyermekkorom óta kedvenc mottóm a híres japán mondás:

“Nana korobi, ya oki”

Magyarul sajnos nem olyan hangzatos, de ha valaki töri a japánt, úgy annyit tesz:
„Ha elesel hétszer, kelj fel nyolcszor”

Tudományos nézetek, munkásság

Nézeteim szerint nem könnyű kategorizálni. Valahol, ahol metszik egymást evolúciós nézőpontok, egy tudományos megvilágításban, a józanész tengelyén.

Munkám során a legfontosabb alapelveknek tartom a személyre szabottságot, a gyakorlati kivitelezést, az egyedi igényeknek megfelelő támogatást, és az utánkövetést.

Az tanácsadásról megfogalmazott irányelveimről és a tevékenységről, bővebben értekeztem a „Mit csinál az életmód tanácsadó” című cikkemben.

Valakinek ezek biohacking elemek, számomra egy tudatos életmód.

Időpontot foglalok