Skip to main content
Tapasztalatok és megfigyelések nehézfém kivezetés elhatározásáról

A kérdés, hogy valaki fel van-e készülve egy nehézfém kivezetésre tapasztalatom szerint a világ egyik legszubjektívebb feltevése. Persze nem azért mert ne lennének specifikus paraméterei egy ilyen fontos terápiának. Sokkal inkább, mert a kivezetés szükségességét vagy biztonságosságát az EGYÉN fogja meghatározni. 

Tapasztalatom szerint, hogy milyen közel állunk a folyamat megkezdéséhez, az egészségtudat és a kivezetésről alkotott kép tengelyén határozható meg a legjobban.

Ezen az ábrán a tengelyek metszetét (zérus pont) vesszük az általunk ideális alkalomnak. Bármely irányba is távolodunk ettől a ponttól azzal kevésbé alkalmasnak vagy ideálisnak vélhetjük a kivezetés megkezdését. 

Az X tengely a kivezetésről alkotott képünk. Az egyik irányba korrelálva túl egyszerűnek vagy feleslegesnek, míg a másik irány felé túl veszélyesnek vagy macerásnak ítélhetjük a folyamatot. Amikor van egy objektív és reális képünk a folyamatról akkor lehetünk a legközelebb a középponthoz ahol az Y tengellyel találkozik. 

Az Y tengely saját egészségtudatunk, amely a valóságtól általában független és szintén elég szubjektív érték. Minél reálisabban tudjuk megítélni életünket az egészség és a betegség közti léptéken, annál közelebb kerülhetünk a kivezetés megkezdéséhez. 

Ezen feltételek mellett végtelen ponton meghatározhatjuk saját pozíciónkat. Végig gondolhatjuk, hogy mely tengelyek vonatkozhatnak ránk vagy épp milyen súlyossággal. Ez egyrészt egy jópofa játék, hogy megtaláljuk magunkat ezen paraméterek mentén, másfelől pedig segít egy tudatosabb képet kapnunk magunkról, hogy közelebb kerülhessünk a kivezetés megvalósításához.

Szóval lássuk is mik a legfőbb kategóriák, és ki mennyire ismer magára…?! 😉 

Nagyon egészséges

Az emberi egészség annyira degradálódott a köztudat(lanság)ban, hogy a nyugati világ nyavajáit az emberek tetemes hányada a kor előrehaladtával elkerülhetetlennek véli. Egy olyan világban, ahol ennyire drasztikus az elhízás, szívbetegség, rák, és a többi civilizációs betegség, az egészségről gondolkodni már nem a mindennapok része, hanem csak kényszerű tűzoltás. 

Ennek következményeként a világ lakosságának nagy része már csak akkor érzi létjogosultnak saját egészségének újragondolását, ha már orvosdiagnosztikailag körülírt és súlyos tüneteket produkáló kórfolyamatokkal küzd. Olyan ez mint a bűnüldözés helyett a bűnmegelőzés. Az előbbi sosem lesz annyira hatékony mint az utóbbi. Mégis, amíg valaki nem kap egy papírt róla feketén-fehéren, hogy mi a baja, addig rosszul méri fel önnön egészségét. Sőt még utána sem biztos, hogy jó irányba indul. A folyamat vége, hogy egy hamis egészségkép alakult a nyugati világban, amely szerint sokkal jobb bőrben vagyunk mint valójában. 

Ez persze nem azt jelenti, hogy a “nagyon egészségesek” ne lennénk tisztában a járványszerűen elterjedt nyugati betegségekkel. Pusztán csak nem hiszik, hogy önmaguk bármit is tehetnének az ügy érdekében. 

Túl egyszerű

Jellemzően az önmagukat nagyon egészségesnek vélők (a zérustól távolodva), a nehézfém kivezetés fontosságáról is elég elnagyoltan szoktak gondolkodni:

1, Egyrészt azért, mert nincsenek is tisztában az egyes expozíciós forrásokkal, vagy a toxicitás veszélyességével. Aki nem gondolja valós problémának egészsége romlását, az nem fog lépéseket tenni a lehetséges okok felderítésére. 

2, Másfelől azért, mert kialakult egy hamis képük a probléma egyszerű megoldhatóságáról.

“Sok fokhagymát kell enni, azt jóvan”. – Ilyen és ehhez hasonló megnyilvánulások szoktak elhangzani ezen a tengelyen, majd ezek járványszerű terjedése is okozta a problémáról alkotott kép torzulását. 

3, Harmadrészt pedig a profitérdek ihlette termékpaletta, hamis biztonságérzetet nyújthat mikor szeretnénk felmérni megoldási lehetőségeinket. Ma már egy ZS kategóriás bioboltban is minden második termék azt ígéri, hogy kivezeti a nehézfémeket. Persze hogy így könnyen hihetjük, hogy a probléma megoldása karnyújtásnyira van tőlünk…. mi több ma még akciós is. 

A két tengelyen való távolodás gyakran együtt jár, és borítékolhatóan nem egy tudatos kivezetéssel szokott végződni. 

Véleményem szerint a civilizált világ több mint 95%-a ebben a kategóriában van. 

Ha ezt az emailt olvasod, Te már jó eséllyel nem 😉 

Nagyon beteg

A “nagyon beteg” kategória sokszor nem hibás, és ténylegesen vannak olyan esetek amikor valaki annyira gyenge, hogy nem lenne előnyös minden megelőző lépés nélkül egy toxikus fém kivezetés. Ez noha ritkán de előfordul, mégis a megoldást legtöbbször pont hogy a biztonságos kivezetés beintegrálása hozza el. Persze más mennyiségekkel, módszerekkel és megközelítéssel, de ha az egészségkárosodás elsődleges okaként a toxikus fémek jelennek meg, úgy ennek is érdemes az első helyen lenni mint megoldás.

Az önmagukat nagyon betegnek tartók szoktak hetente laborba járni, folyamatosan egy raklap táplálékkiegészítőt szedni, és bármilyen apróbb tüneti eltérésre valamilyen szakértői visszacsatolást kérni. A jelenség kialakulása teljesen érthető, hiszen ki ne szeretné visszakapni életerejét és egészséges önmagát. A kihívás inkább azzal szokott lenni, hogy az állandó önmonitorozás és a megoldások közti volatilis változtatás rendszerint hibás következtetéseket szokott eredményezni. 


Hogy önmagunk egészségének helyes megítéléséhez közelebb kerülhessünk, a naplózás egy lehetséges jó megoldás. A naplózás segíthet olyan objektív paraméterek felsorolásában, amin keresztül valósabb képet kaphatunk saját egészségünkről. A “nagyon beteg” kategóriának a naplózás egy esszenciális kellék szokott lenni, úgy a kivezetés megkezdéséhez, mint annak levezetése során. Erről bővebben legközelebb.

Túl veszélyes

Ebben a kategóriában azok szoktak megjelenni, akik valamilyen rémtörténet hallatán ítélik meg a kivezetést túl veszélyesnek. Természetesen a rémtörténetek lehetnek teljesen valóságosak is, hiszen léteznek nem biztonságos toxikus fém kivezetési módszerek dögivel, sajnos több is mint biztonságos. 😏

A nem biztonságos módszerek úgy tudtak fennmaradni, hogy privát (nem szakértői) közösségek mai napig mantra szerűen hirdetik a módszer lehetséges előnyeit. Ha valaki elkezdi és rosszabbul lesz, azt gyorsan eltávolítják a közösségből vagy még jól le is teremtik, hogy biztosan rosszul csinálta. Különös ismertetőjele az ilyen fórumoknak, hogy nincsenek nagyon sikertörténetek, és bármilyen kérdés feltételére a jellemző válasz, hogy: “menj és olvasd el a csoport fájlokat” 

Erre a sorsa jutott például az amerikai ACC csoport is, ahol minden negatív visszajelzést cenzúráznak, valamint a szakmai kérdések feltevését (amire sajnos nem tudnak válaszolni) azonnali tiltással honorálnak. 

A folyamat vége, hogy szegény hétköznapi halandó, annyira megretten az egész folyamattól, hogy a kivezetés folyamatát túl veszélyesnek ítéli meg. Persze részben joggal, mert egy ténylegesen veszélyes módszert próbál elkerülni, ugyanakkor sajnos a potenciálisan hatékony módszerek is a rémtörténetek és a veszélyes módszerek áldozatául esnek. Jellemzően aki ebből a perspektívából indul, annál nagyon nehezen szokott megjelenni a kivezetés újra a horizonton.

A két tengelyen való közös távolodás gyakran itt is együtt jár. 

Ez az előző véglet (nagyon egészséges – túl egyszerű) másik oldala, mikor egészségünket is túl alacsonynak véljük egy kivezetéshez, mitöbb magát a folyamatot is túl veszélyesnek tartjuk. Aki minél betegebbnek érzi magát annál inkább veszélyesnek tartja elkezdeni a kivezetést, illetve fordítva.

Minél veszélyesebbnek ítéljük meg a folyamatot, annál inkább úgy érezzük, hogy további súlyos tünetekkel nem szeretnénk terhelni megmaradt egészséget. Ők azok akik általában 4-5 éve folyamatosan készülnek a kivezetésre, szedik a vitaminokat, és természetesen szorgalmasan olvasgatják a csoport fájlokat. Legtöbb esetben persze mindhiába, lévén a legtöbbször pont, hogy a kivezetés tudná enyhíteni a meglévő tünetek súlyosságát.

Nagyon egészséges – Túl veszélyes

A “nagyon egészséges-túl veszélyes” kategóriába általában sportolók tartoznak, akik így is nagy figyelmet szentelnek a táplálkozásnak, kiegészítésnek, testedzésnek. Tehát nem csak egészségesnek vélik magukat, hanem ténylegesen sokat tesznek azért, hogy toppon maradjon teljesítő képességük. Ők sokszor túl macerásnak vagy egyenesen veszélyesnek ítélik meg a folyamatot. Miért is gondolnák, hogy pont ez lenne a következő lépés amivel precízionálni tudnák teljesítményüket?

A Life Protocol egy régi sportolójának több mint 6 évig mondtam, hogy a nehézfémek kivezetése a legfontosabb lépés, mire eljutottunk oda hogy elég fontosnak vélje az elkezdését. Pedig általában elég meggyőző tudok lenni. 🙂

A halmaz természetesen nem specifikus a sportolókra. Szerencsére egyre több egészségtudatos egyén és család létezik. Ez a tudatosság jellemzően táplálkozásban, étrend kiegészítésben, és egészség sportban jelenik meg. A tény, hogy a glutén káros, és a C-vitamin szükségszerű, egyre szélesebb körben terjed el és hamarosan egészségügyi alapelvnek minősül legalábbis tájékozottabb körökben. A toxikus fémek jelenléte sajnos még nem tart itt, pedig súlyosabban nyomja rá bélyegét az egészségünkre, mint az idegen fehérjék, vagy épp a tápanyaghiány. 

Ez a kategória áll a legközelebb ahhoz, hogy felismerje a problémát és a szükségszerű megoldást. Ők lesznek azok, akik a közeljövőben pusztán egészségtudatosságból vagy megelőzési célból be fognak integrálni egy nehézfém kivezetést családjuk és saját életükbe.

Nagyon beteg – Túl egyszerű

A “nagyon beteg-túl egyszerű” halmaz tagjai jellemzően (de nem kizárólag) idősebb emberek, és legtöbbször férfiak. Ők azok a vagány nagypapák, akik bármit bevállalnak, lévén szenvedtek már eleget az orvosokkal és a fájdalmaikkal… most már csak szeretnének jobban lenni.

“Mit bánom én, csináljuk! Mit mondott 50 gramm per nap?”
“Nem, nem, nem! Milligramm!”

Többször előforduló beszélgetési séma, mely jól mutatja a kategóriába tartozók karakterisztikáját. Általában őket kell visszatartani a mennyiségekkel való túlzásoktól, és nekik a legnehezebb kivárni a kivezetés megkezdéséhez szükséges időt.

Ugyanakkor ők messze az elsők, ha állapotjavulásról van szó. Nem bánják az esetlegesen fellépő tüneteket, és tudják hogy ezek egy nagyobb cél érdekében történnek. Tudatosak és merészek, olykor egy kicsit túlságosan is, viszont ezek a túlzások segítik őket megbecsülni a lehetségesen legjobban működő mennyiségeket, módszereket. 

Velük a legkönnyebb dolgozni. Nem érdekli őket a biokémia vagy kór-élettani folyamatok, sem az hogy egy no-name blogger miért kommentelt mást, mint amit ők csinálnak. Nem kérdezgetnek mlm termékekről amiket rájuk akarnak sózni, hanem 100%-ban a kivezetéshez szükséges elemekre hagyatkoznak. Egyszerűek, szisztematikusak, és bevállalósak

Lévén, hogy ők a kivezetés aranyérmesei ha kezdésről és tudatos levezetésről van szó, így lehet érdemes ellesni és eltanulni tőlük ezeket a tulajdonságokat, még akkor is ha elsőre nem gondoljuk magunkénak. 🙂

Összefoglaló

Egy nehézfém kivezetés megkezdésében és levezetésében tapasztalataim szerint, jól leírható korrelációkat lehet felfedezni. Ezek természetesen szubjektív értékek, és mint mindenben itt is vannak kivételek. Ugyanakkor ha eljátszunk a gondolattal, hogy melyik halmazban és a zérustól milyen messze állunk, már azzal sokat tehetünk saját magunk egészségtudatosságáért. 

És Te melyik kategóriába tartozol? 

Folytatás hamarosan…

Victor C. Fields

vagyok, funkcionális táplálkozási tanácsadó, életmódszakértő, mindfulness oktató és a Life Protocol életmód program alapítója.
Az engem felkeresők és a programban érdekeltek rendszerint súlyos egészségügyi kihívással keresnek fel, megannyi terápiás irányzattal való próbálkozás után.

„Miért csináljak nehézfém-kivezetést, ha egészséges vagyok?”

| Nehézfém | No Comments
Van hogy megkapom a kérdést, hogy “ha nem érzem és nem látom akkor egyáltalán ott van-e a probléma” vagy kell-e foglalkozni vele. A feltevés jogos, hisz tapasztalati lényeg vagyunk, és…

Vajon készen állok egy nehézfém kivezetésre?

| Nehézfém | No Comments
Tapasztalatok és megfigyelések nehézfém kivezetés elhatározásáról A kérdés, hogy valaki fel van-e készülve egy nehézfém kivezetésre tapasztalatom szerint a világ egyik legszubjektívebb feltevése. Persze nem azért mert ne lennének specifikus…

Tudatos életmód az ünnepek alatt (IS)

| Életmód, Mikrotápanyag pótlás, Táplálkozás | No Comments
Többször megkaptam a kérdést, hogy vajon mi történik ha nem sikerül tökéletesen kivitelezni egy protokollba rendezett életmódot. Jogos a feltevés, lévén a karácsony pont egy olyan időszak amikor bőségesen van…

Hasznosnak találtad?

Táplálkozással és mikrotápanyag pótlással kapcsolatos tippekért csatlakozz a belső email körhöz.