Skip to main content

Egy 2022-es, kínai tudományos áttekintés és meta-analízis a Hashimoto-thyreoditis (HT) és egyes daganattípusok közötti szignifikáns összefüggésre mutatott rá.

A pajzsmirigyrák és a Hashimoto

A HT és a pajzsmirigyrák közti kapcsolatot már az ötvenes években is felismerték. Az összefüggés érthető, lévén a HT során a PM elleni antitestek a PM szövetet megtámadva progresszív fibrózist okoznak. A szöveti elváltozás és a lokális gyulladás végül kifejlett tumoros jelenségekhez vezet.
Egy másik 2022 év elején publikált, 10 évet és számos adatbázist felölelő meta-analízis aláhúzta a HT és a PM rákok kapcsolatát. Ugyanakkor a növekvő esetszámok mellett a HT védőfaktorként jelenik meg a leggyakoribb PM rák, a papilláris PM karcinóma progressziójában. A jelenséget, mint a HT „kétélű kardjának” nevezik.

Erős korreláció rákos megbetegedésekkel

Ugyanakkor csak ezért ne akarjunk HT-t magunknak és az egész családnak. A kínai analízis 3591 vizsgálat átböngészése alapján, 10 régió majd 13.000 esetét és 60.000 kontrollját számba véve erős korrelációt talált a HT és a többszervi daganatok között. A legjellemzőbb összefüggés HT-el a mellrák, tüdőrák, emésztőrendszeri rákok, urogenitális rák, vérrák és a prolaktinoma között figyelhető meg, természetesen a magas pajzsmirigyrák kockázat mellett.

Miért alakul ki?

A kutatók legfőbb kapcsolati pontnak a gyulladást azonosították. Míg a pajzsmirigyrákok esetén a lokális hatás, úgy a többi daganatos jelenségnél a szisztémás megjelenés manifesztálódik. Megemlítik továbbá az oxidatív stresszt, és a környezeti toxinok karcinogén hatását.
Ezek tudatában nagyon úgy tűnik, hogy az epidemiológiai és a klinikai adatok végkövetkezményeként, megint a soktényezős nyugati életmód kapott egy strigulát, mint oki tényező.

Mit tehetünk?

Hogy egy kórfolyamat miként okozza a másikat és hogy ezek miként kapcsolódnak egymáshoz, az már csak az orvosi kezelésben kap jelentőséget. A megelőzéshez és az életmóddal való állapotjavuláshoz fontos felgöngyölíteni a tényleges elsődleges oki kapcsolatot, ami pedig a mikrotápanyag hiányos, mozgásszegény, és di-stressz uralta nyugati életmód.

Ajánlott cikk: Hashimoto – Okok és Megoldások

Victor C. Fields

vagyok, funkcionális táplálkozási tanácsadó, életmódszakértő, mindfulness oktató és a Life Protocol életmód program alapítója.
Az engem felkeresők és a programban érdekeltek rendszerint súlyos egészségügyi kihívással keresnek fel, megannyi terápiás irányzattal való próbálkozás után.

„Miért csináljak nehézfém-kivezetést, ha egészséges vagyok?”

| Nehézfém | No Comments
Van hogy megkapom a kérdést, hogy “ha nem érzem és nem látom akkor egyáltalán ott van-e a probléma” vagy kell-e foglalkozni vele. A feltevés jogos, hisz tapasztalati lényeg vagyunk, és…

Vajon készen állok egy nehézfém kivezetésre?

| Nehézfém | No Comments
Tapasztalatok és megfigyelések nehézfém kivezetés elhatározásáról A kérdés, hogy valaki fel van-e készülve egy nehézfém kivezetésre tapasztalatom szerint a világ egyik legszubjektívebb feltevése. Persze nem azért mert ne lennének specifikus…

Tudatos életmód az ünnepek alatt (IS)

| Életmód, Mikrotápanyag pótlás, Táplálkozás | No Comments
Többször megkaptam a kérdést, hogy vajon mi történik ha nem sikerül tökéletesen kivitelezni egy protokollba rendezett életmódot. Jogos a feltevés, lévén a karácsony pont egy olyan időszak amikor bőségesen van…

Hasznosnak találtad?

Táplálkozással és mikrotápanyag pótlással kapcsolatos tippekért csatlakozz a belső email körhöz.