Skip to main content

Egy 2022-es, kínai tudományos áttekintés és meta-analízis a Hashimoto-thyreoditis (HT) és egyes daganattípusok közötti szignifikáns összefüggésre mutatott rá.

A pajzsmirigyrák és a Hashimoto

A HT és a pajzsmirigyrák közti kapcsolatot már az ötvenes években is felismerték. Az összefüggés érthető, lévén a HT során a PM elleni antitestek a PM szövetet megtámadva progresszív fibrózist okoznak. A szöveti elváltozás és a lokális gyulladás végül kifejlett tumoros jelenségekhez vezet.
Egy másik 2022 év elején publikált, 10 évet és számos adatbázist felölelő meta-analízis aláhúzta a HT és a PM rákok kapcsolatát. Ugyanakkor a növekvő esetszámok mellett a HT védőfaktorként jelenik meg a leggyakoribb PM rák, a papilláris PM karcinóma progressziójában. A jelenséget, mint a HT „kétélű kardjának” nevezik.

Erős korreláció rákos megbetegedésekkel

Ugyanakkor csak ezért ne akarjunk HT-t magunknak és az egész családnak. A kínai analízis 3591 vizsgálat átböngészése alapján, 10 régió majd 13.000 esetét és 60.000 kontrollját számba véve erős korrelációt talált a HT és a többszervi daganatok között. A legjellemzőbb összefüggés HT-el a mellrák, tüdőrák, emésztőrendszeri rákok, urogenitális rák, vérrák és a prolaktinoma között figyelhető meg, természetesen a magas pajzsmirigyrák kockázat mellett.

Miért alakul ki?

A kutatók legfőbb kapcsolati pontnak a gyulladást azonosították. Míg a pajzsmirigyrákok esetén a lokális hatás, úgy a többi daganatos jelenségnél a szisztémás megjelenés manifesztálódik. Megemlítik továbbá az oxidatív stresszt, és a környezeti toxinok karcinogén hatását.
Ezek tudatában nagyon úgy tűnik, hogy az epidemiológiai és a klinikai adatok végkövetkezményeként, megint a soktényezős nyugati életmód kapott egy strigulát, mint oki tényező.

Mit tehetünk?

Hogy egy kórfolyamat miként okozza a másikat és hogy ezek miként kapcsolódnak egymáshoz, az már csak az orvosi kezelésben kap jelentőséget. A megelőzéshez és az életmóddal való állapotjavuláshoz fontos felgöngyölíteni a tényleges elsődleges oki kapcsolatot, ami pedig a mikrotápanyag hiányos, mozgásszegény, és di-stressz uralta nyugati életmód.

Ajánlott cikk: Hashimoto – Okok és Megoldások

Victor C. Fields

vagyok, funkcionális táplálkozási tanácsadó, életmódszakértő, mindfulness oktató és a Life Protocol életmód program alapítója.
Az engem felkeresők és a programban érdekeltek rendszerint súlyos egészségügyi kihívással keresnek fel, megannyi terápiás irányzattal való próbálkozás után.

A hajhullás etiológiája I. – avagy a szelénmérgezés félreértett jelensége

| Hajhullás, Életmód, Mikrotápanyag pótlás | No Comments
Tartalomjegyzék Szelenózis Tünetek félreértelmezése Tüneti visszaesés Megtévesztő diagnosztika Megfelelő szelénformák IDŐ mint kofaktor Összegzés Egyre több esetben látom, hogy akik mikrotápanyag pótlással kapcsolatos tapasztalatokat osztanak meg egymással, gyakran egy-egy konkrét…

RÉ(s)Zletes vérképek megértése 3.rész

| Rézpótlás, Mikrotápanyag pótlás | No Comments
Sokan aggódnak a kötetlen réz okozta lehetséges oxidációs folyamatoktól. A szabad réz mennyiségét véli számon tartani, egy labordiagnosztikából számítható érték. Vajon mire jó, és miről ad nekünk tényleges információt? AZ…

RÉ(s)Zletes vérképek megértése 2.rész

| Mikrotápanyag pótlás, Rézpótlás | No Comments
RÉs(Z)letes vérképek megértése 2.rész Az előző részben végig vettük, hogy miért NEM érdemes vizsgálni a rezet szérumból, és milyen hiányosságokkal bírnak a laborok klasszikus rézértékei. Előző rész ITT.  Most pedig…

Hasznosnak találtad?

Táplálkozással és mikrotápanyag pótlással kapcsolatos tippekért csatlakozz a belső email körhöz.