Skip to main content

Egy friss (2022) vizsgálat szerint a fejlett országokban a pajzsmirigy-alulműködésért elsősorban a Hashimoto-thyreoditis (HT) tehető felelőssé. Mindazonáltal világszinten, a mikrotápanyag hiány – elsősorban a jódhiány – az elsődleges oki tényező. Noha a kettő gyakran együtt jár, megint úgy tűnik, hogy a nyugati életmód megannyi szereplője okozza az autoimmunitásnak ezt a formáját.

Lehet, hogy a megoldás is az életmód színterén érhető tetten?

Hashimoto thyreoditis

A Hashimoto-thyreoditis (HT), más néven krónikus limfocitás pajzsmirigy gyulladás, vagy legelterjedtebb nevén autoimmun pajzsmirigy gyulladás.

A betegség megjelenése 10:1 arányban a nőkre jellemző, leginkább 30-50 év között. A demográfiai jellemzők alátámasztják a tápanyaghiánnyal összefüggő kialakulást, ugyanis a fejlett országokban jellemzően ebben a korcsoportban történik a gyermekvállalás (ra tett kísérlet), ami egészen új kihívásokat teremt a mikrotápanyag háztartás tengelyén.

Mi a Hashimoto betegség?

A betegség patofiziológiája a pajzsmirigy elleni antitestek képződésében érhető tetten, amelyek aztán a pajzsmirigyszövetet megtámadva progresszív fibrózist okoznak.

Magyarabbul: az immunsejtek által leterhelt, sérült pajzsmirigy akadályoztatva tudja ellátni feladatát ami aztán alulműködéshez és gyulladáshoz vezet.

A kórkép diagnózisa többtényezős, és minden esetben orvosi felelősség.

Sokszor csak előrehaladott tünetekkel együtt értelmezve kerül megfogalmazásra, így a korai stádium gyakran rejtve marad.

A diagnózis pontos meghatározását tovább bonyolítja a poliautoimmunitás jelensége, ami több autoimmun betegség együttes jelenlétét írja le. A probléma egyre meghatározóbban van jelen a nyugati társadalmakban.

A hozzám fordulók nagy százaléka érkezik több szervrendszert érintő, komplex immunológiai jelenségekkel.

A betegség jelenlétére lehet következtetni az alábbi laborértékekből:

 • Pajzsmirigy stimuláló hormon (TSH) magas szintje
 • Szabad tiroxin (fT4) alacsony szintje
 • Thyreoidea-peroxidáz elleni autoantitest (A-TPO) magas szintje
 • Tyreoglobulin elleni antitest (A-TG) emelkedett szintje

Orvosi kezelés jellemzően gyógyszeres megoldásokat javasol, ritka esetben (zárójelben, fejjel lefelé, kínaiul) táplálkozási ajánlások megfogalmazásával egybekötve.

Hashimoto tünetei

A betegség lefolyása egyénileg nagyon változó és súlyossága környezeti tényezők függvényében változhat. A tünetek megjelenése nagyrészt a pajzsmirigy funkciózavarából erednek, másodlagosan pedig a szervezet immunológiai hátrányából származik.

 • Hőérzékenység
 • Hasmenés
 • Indokolatlan testtömegvesztés
 • Alacsony testtömeg, nagy étvágy
 • Alvászavar
 • Belső feszültség
 • Idegesség, kézremegés
 • Ingerlékenység, nyugtalanság
 • Alacsony stressztűrő képesség
 • Pánik, túllégzés, apnoé
 • Izzadás, meleg-, nedves bőr
 • Gyakori szomjúság

A tüneteket elszenvedői jellemzően betudják a nyugati stresszes életmód következményének. Ebből következik, hogy a betegség ezen szakasza akár évekig is fennmaradhat diagnózis vagy megoldásra tett kísérlet nélkül.

A progresszáló / előrehaladott fázisában pedig az előbbivel ellentétes, kimerült, alulműködő jelleget képvisel:

 • Idegesség, kézremegés
 • Ingerlékenység, nyugtalanság
 • Alacsony stressztűrő képesség
 • Pánik, túllégzés, apnoé
 • Izzadás, meleg-, nedves bőr
 • Gyakori szomjúság
 • Székrekedés
 • Reggeli fejfájás, nehéz ébredés
 • Alacsony testhőmérséklet
 • Hideg végtagok, fázékonyság
 • Izomgörcsök, izomgyengeség
 • Ízületi fájdalmak
 • Szorító érzés a torokban
 • Vasháztartás felborulása, vérszegénység

Tünetekből tehát nincs hiány a betegség egyik fázisában sem, és nem szükségszerűen jelennek meg mindenkinél specifikusan, valamint azonos súlyossággal.

Tovább nehezíti a felismerést, hogy a tünetek jellemzően átlagosnak mondhatók a nyugati életmód tengelyén, így könnyen belesimul a mindennapokba.

Egy társadalomban ahol mindenki beteg, senki sem érzi szükségét a változtatásnak.

Hashimoto okai

A kórkép kialakulásának komplex oki összefüggései vannak, de autoimmun jelenség révén elsősorban immunológiai eredetű. A hibás immunválasz kialakulásában szerepet játszanak:

 • tápanyaghiányok (pl.: jód, magnézium, szelén, réz, retinol, kolekalciferol)
 • táplálkozással bevitt idegen fehérjék (pl.: alfa-gliadin)
 • toxikológiai terheltségek (pl.: nehézfémek, mérgező halogének)
 • vírusfertőzések (pl.: EBV, és egyéb jelenleg divatos vírusok)
 • emésztőrendszeri kórképek (pl.: IBS, SIBO)
 • egyes endokrin diszruptorok jelenléte (pl.: bifoszfenol-A, ftalátok)
 • di-stressz (lelki okok)
Mikrotápanyag-hiány

A mikrotápanyagok hiánya közvetett és közvetlen módon hozzájárul a betegséghez. Az ásványi anyagok és nyomelemek nélkülözhetetlenek egyes enzimek szintéziséhez, ezzel működtetve a szervezet energiáháztartását, antioxidáns rendszerét, és az immunrendszert. A zsírban oldódó vitamin pedig fontos szerepet töltenek be az immun-modulációban, tehát hogy egy adott immunreakció valós patogént azonosít vagy félreértésből saját szövetei ellen fordul.

Idegen fehérjék

A táplálkozással bevitt idegen fehérjék több irányból is terhelik az immunitást. Egyfelől áteresztővé tehetik a bélfalat, mely aztán gyulladást és újabb ismeretlen antigéneket eredményez a keringésben. Másrészről pedig bizonyos fehérjék részei (mint az alfa-gliadin a gluténban) a pajzsmirigy szövetekhez hasonló struktúrával rendelkeznek. Így a vérben keringő antigének ellen irányított immunfolyamat könnyen a szervezet saját maga ellen fordul. Ezt a jelenség a molekuláris mimikri.

Vírusok, patogének

Egyes vírusok szintén szerepet játszanak a betegséglefolyásban. Az Epstein-Barr vírus maga is rendelkezik hasonló fehérjerésszel mint a pajzsmirigy, és kiválthat autoimmun folyamatot. Ezen felül bármely kórokozó súlyosbíthat a kórképen, ugyanis az immunrendszer egy nagyon energiaigényes szervrendszer, így ha erőforrásai kompromittálódnak úgy könnyebben alakul ki hibás immunválasz.

Emésztőrendszer betegségei

Az emésztőrendszer betegségei több irányból rontanak a Hashimoto tüneti megjelenésén. A gyulladás egy fontos szereplő az energiaháztartásban és ezen keresztül az immunfolyamatokban. A béláteresztés az egyik legfontosabb tényező az idegen fehérjék véráramba kerülése folyamatában. Ezen felül a felszívódási zavarok tovább súlyosbítják a tápanyaghiányt. És ha mind még nem lett volna elég, az immunrendszer egy igen nagy hányada a bélben tanyázik, mint emberi szervezet számára hasznos baktériumtörzsek. Ha egyensúlytalanság történik ebben a szimbiotikus rendszerben úgy az opportunista törzsek kerülnek előtérbe, és további immunológiai hátránnyal számolhatunk.

Nehézfémek

Egyes nehézfémek vagy más toxikus anyagok képesek felborítani az ásványi anyag háztartást, gátolni enzimatikus folyamatokat, vagy épp további mikrotápanyagok sejtszintű hasznosulását akadályozni. A gyulladás itt is egy állandó szereplő lehet, úgy a túlzott toxikus terheltségben, mint a kivezetés-méregtelenítés folyamata során.

A betegség genetikailag determinál, hiszen azonos környezeti hatásokra van akinél kialakul míg másoknál kevésbé vagy egyáltalán nem lesz jelen. Viszont az arra hajlamos egyéneknél is csak a környezeti tényezőkkel párhuzamosan alakul ki a teljes kórkép. Ahogy a genetika egyik szülőatyja mondta: „a gének csak megöltik a fegyvert, de az életmód húzza meg a ravaszt”

+1 Hashimoto lelki okai

A HT-nek van egy lelki vetülete is, lévén a pajzsmirigy közvetlen kapcsolatban áll a stressztengellyel. A hipotalamusz-hipofízis-mellékvesekéreg (HPA) édes-hármasából gyakran kimarad a pajzsmirigy, ami pedig metabolikus és hormonszervként egy fontos szereplője a stresszel összefüggő mechanizmusoknak.

Jól szemlélteti mindezt hogy a kórfolyamat mindkét fázisa valamilyen negatív-stresszel összefüggő tünetegyüttesben is megnyilvánul:

Kezdeti fázis – Előrehaladott Fázis

Túlstimuláltság <–> Enerváltság

Hasmenés <–> Székrekedés

Pánik <–> Melankólia

A kapcsolatot tovább erősíti hogy gyakran di-stress vagy patológiás folyamatok következményeként emelkedik meg a TSH szintje pajzsmirigy hormonoktól vagy funkcióktól függetlenül.

A stressz

A stressz mint adaptív folyamat a helyzetnek megfelelően csoportosítja a szervezet erőforrásait. Tehát ha krónikusan magas a megélt stressz szintünk akkor a neuroendokrin rendszer folyamatok készültsége révén passzívan hagyja az immunrendszert ami erősen rányomja bélyegét az autoimmun folyamatokra.

Ami pedig nagyon fontos az állandósult di-stressz megélésével kapcsolatban, hogy akadályozza a regenerációt, a tápanyagok hasznosulását, hormonok szintézisét, melyek mind fontos jelenségek a HT súlyosságában és lefolyásában.

Összességében a világról alkotott képünk, és hogy az milyen formán hat vissza ránk, gyakorlatilag minden patológiás folyamatban egy meghatározó tényező. Így a teljesség igényével a lelki egészséggel is foglalkozni kell ha immunológiai jelenségekkel állunk szemben.

Hashimoto megoldása – Túl az autoimmun diétán

Az okok sokasága és környezeti mivoltja két fontos dologra világíthat rá:

 • A kórkép bőven túlmutat a genetikai meghatározottságon, tehát életmódmegoldásokkal igenis kordában tartható.
  (Lásd: sikertörténetek)
 • A szigorúbbnál is szigorúbb diétás megközelítések nem tudják a teljesség igényével megoldani a problémát, mert nem szükségszerűen a probléma okát célozzák.
Összességében

A megoldás minden esetben személyre szabottnak kell lennie a tünetek és a kiváltó okok mentén. A betegség összetettsége végett jóllehet általános igazságokat nem is érdemes megfogalmazni, ugyanakkor annyi bizonyos, hogy egész életmódot érintő változtatásokat igényel.

Végül pedig érdemes beledobni a kalapba, hogy az állapotjavulás egy hosszú folyamat, aminek vannak változatos, gyakran kellemetlen tünetei. Tehát aki belevág a gyógyulás rögös útjába az tegye ezt türelemmel, és lehetőleg olyan hozzáértő segítséggel aki ezeken a hullámvölgyeken tudatosan végig tudja vezetni.

Victor C. Fields

vagyok, funkcionális táplálkozási tanácsadó, életmódszakértő, mindfulness oktató és a Life Protocol életmód program alapítója.
Az engem felkeresők és a programban érdekeltek rendszerint súlyos egészségügyi kihívással keresnek fel, megannyi terápiás irányzattal való próbálkozás után.

„Miért csináljak nehézfém-kivezetést, ha egészséges vagyok?”

| Nehézfém | No Comments
Van hogy megkapom a kérdést, hogy “ha nem érzem és nem látom akkor egyáltalán ott van-e a probléma” vagy kell-e foglalkozni vele. A feltevés jogos, hisz tapasztalati lényeg vagyunk, és…

Vajon készen állok egy nehézfém kivezetésre?

| Nehézfém | No Comments
Tapasztalatok és megfigyelések nehézfém kivezetés elhatározásáról A kérdés, hogy valaki fel van-e készülve egy nehézfém kivezetésre tapasztalatom szerint a világ egyik legszubjektívebb feltevése. Persze nem azért mert ne lennének specifikus…

Tudatos életmód az ünnepek alatt (IS)

| Életmód, Mikrotápanyag pótlás, Táplálkozás | No Comments
Többször megkaptam a kérdést, hogy vajon mi történik ha nem sikerül tökéletesen kivitelezni egy protokollba rendezett életmódot. Jogos a feltevés, lévén a karácsony pont egy olyan időszak amikor bőségesen van…

Hasznosnak találtad?

Táplálkozással és mikrotápanyag pótlással kapcsolatos tippekért csatlakozz a belső email körhöz.

Leave a Reply