Skip to main content

Mi az autofágia?

Az autofágia egy fiziológiás sejtszintű folyamat mely során hibás fehérjék és sejtalkotók kerülnek lebomlásra és eltávolítására. A folyamat jelentőségét bizonyítja, hogy leírásáért 2016-ban Nobel díj is járt.
Ez az egyedi mechanizmus elengedhetetlen a sejtek védelméhez egyes sérült fehérjékkel és toxinokkal szemben. Fontos szerepet játszik továbbá a sejtanyagcsere és az energia (homeosztázis) fenntartásában, valamint a sejtek túlélésének elősegítésében.

A réz szerepe az autofágiában

Újkeletű vizsgálatok arra engednek következtetni, hogy a folyamat létrejöttében kritikus szerepet tölt be a réz, melynek hiányában nem jönnek létre a mechanizmus főszereplői az autofagoszómák.

A réz elsősorban szükséges a specifikus kináz aktivitáshoz (ULK1/2), melynek végkövetkezményeként jönnek létre az autofágoszómák majd következményesen végbemegy az autófágia folyamata.

Jóllehet az idézett irodalom már kialakult, specifikus tumorgenezisben szerepet játszó folyamatként vizsgálták a mechanizmust, az autofágia prevencióban betöltött szerepét számos vizsgálat tételezi.
A csökkent réz hátrányt jelent
A csökkent rézellátottság egy nyugati népességre jellemző attribútum, lévén antagonista jellemzőket mutat számos nehézfémmel, valamint egyéb ásványok és vitaminok is képesek akadályozni hasznosulását. Nem mellesleg a magas rézbevitel sem jellemzi a modern táplálkozást (Standard American Diet – SAD).
Az autofágia, és a réz további előnyeinek (vérképzés, immunológia, stb) kiaknázásának érdekében lehetséges megoldás lehet a szenzibilis rézpótlás, úgy orális mint atopikus jelleggel.

Ajánlott cikk: Miért szedjünk rezet?

 

Kapcsolódó vizsgálatok:

Victor C. Fields

vagyok, funkcionális táplálkozási tanácsadó, életmódszakértő, mindfulness oktató és a Life Protocol életmód program alapítója.
Az engem felkeresők és a programban érdekeltek rendszerint súlyos egészségügyi kihívással keresnek fel, megannyi terápiás irányzattal való próbálkozás után.

A hajhullás etiológiája I. – avagy a szelénmérgezés félreértett jelensége

| Hajhullás, Életmód, Mikrotápanyag pótlás | No Comments
Tartalomjegyzék Szelenózis Tünetek félreértelmezése Tüneti visszaesés Megtévesztő diagnosztika Megfelelő szelénformák IDŐ mint kofaktor Összegzés Egyre több esetben látom, hogy akik mikrotápanyag pótlással kapcsolatos tapasztalatokat osztanak meg egymással, gyakran egy-egy konkrét…

RÉ(s)Zletes vérképek megértése 3.rész

| Rézpótlás, Mikrotápanyag pótlás | No Comments
Sokan aggódnak a kötetlen réz okozta lehetséges oxidációs folyamatoktól. A szabad réz mennyiségét véli számon tartani, egy labordiagnosztikából számítható érték. Vajon mire jó, és miről ad nekünk tényleges információt? AZ…

RÉ(s)Zletes vérképek megértése 2.rész

| Mikrotápanyag pótlás, Rézpótlás | No Comments
RÉs(Z)letes vérképek megértése 2.rész Az előző részben végig vettük, hogy miért NEM érdemes vizsgálni a rezet szérumból, és milyen hiányosságokkal bírnak a laborok klasszikus rézértékei. Előző rész ITT.  Most pedig…

Hasznosnak találtad?

Táplálkozással és mikrotápanyag pótlással kapcsolatos tippekért csatlakozz a belső email körhöz.

Leave a Reply