Skip to main content

Mi az autofágia?

Az autofágia egy fiziológiás sejtszintű folyamat mely során hibás fehérjék és sejtalkotók kerülnek lebomlásra és eltávolítására. A folyamat jelentőségét bizonyítja, hogy leírásáért 2016-ban Nobel díj is járt.
Ez az egyedi mechanizmus elengedhetetlen a sejtek védelméhez egyes sérült fehérjékkel és toxinokkal szemben. Fontos szerepet játszik továbbá a sejtanyagcsere és az energia (homeosztázis) fenntartásában, valamint a sejtek túlélésének elősegítésében.

A réz szerepe az autofágiában

Újkeletű vizsgálatok arra engednek következtetni, hogy a folyamat létrejöttében kritikus szerepet tölt be a réz, melynek hiányában nem jönnek létre a mechanizmus főszereplői az autofagoszómák.

A réz elsősorban szükséges a specifikus kináz aktivitáshoz (ULK1/2), melynek végkövetkezményeként jönnek létre az autofágoszómák majd következményesen végbemegy az autófágia folyamata.

Jóllehet az idézett irodalom már kialakult, specifikus tumorgenezisben szerepet játszó folyamatként vizsgálták a mechanizmust, az autofágia prevencióban betöltött szerepét számos vizsgálat tételezi.
A csökkent réz hátrányt jelent
A csökkent rézellátottság egy nyugati népességre jellemző attribútum, lévén antagonista jellemzőket mutat számos nehézfémmel, valamint egyéb ásványok és vitaminok is képesek akadályozni hasznosulását. Nem mellesleg a magas rézbevitel sem jellemzi a modern táplálkozást (Standard American Diet – SAD).
Az autofágia, és a réz további előnyeinek (vérképzés, immunológia, stb) kiaknázásának érdekében lehetséges megoldás lehet a szenzibilis rézpótlás, úgy orális mint atopikus jelleggel.

Ajánlott cikk: Miért szedjünk rezet?

 

Kapcsolódó vizsgálatok:

Victor C. Fields

vagyok, funkcionális táplálkozási tanácsadó, életmódszakértő, mindfulness oktató és a Life Protocol életmód program alapítója.
Az engem felkeresők és a programban érdekeltek rendszerint súlyos egészségügyi kihívással keresnek fel, megannyi terápiás irányzattal való próbálkozás után.

„Miért csináljak nehézfém-kivezetést, ha egészséges vagyok?”

| Nehézfém | No Comments
Van hogy megkapom a kérdést, hogy “ha nem érzem és nem látom akkor egyáltalán ott van-e a probléma” vagy kell-e foglalkozni vele. A feltevés jogos, hisz tapasztalati lényeg vagyunk, és…

Vajon készen állok egy nehézfém kivezetésre?

| Nehézfém | No Comments
Tapasztalatok és megfigyelések nehézfém kivezetés elhatározásáról A kérdés, hogy valaki fel van-e készülve egy nehézfém kivezetésre tapasztalatom szerint a világ egyik legszubjektívebb feltevése. Persze nem azért mert ne lennének specifikus…

Tudatos életmód az ünnepek alatt (IS)

| Életmód, Mikrotápanyag pótlás, Táplálkozás | No Comments
Többször megkaptam a kérdést, hogy vajon mi történik ha nem sikerül tökéletesen kivitelezni egy protokollba rendezett életmódot. Jogos a feltevés, lévén a karácsony pont egy olyan időszak amikor bőségesen van…

Hasznosnak találtad?

Táplálkozással és mikrotápanyag pótlással kapcsolatos tippekért csatlakozz a belső email körhöz.

Leave a Reply