Skip to main content

A rézhiánnyal összefüggő betegségek és tünetek listája az évek alatt igen szemléletesen kibővült.

Ajánlott cikk: Miért szedjünk rezet? – Rézhiány tünetei

A réz az elektrontranszport része, tehát az emberi energiaellátás fontos szereplője így gyakorlatilag bármilyen kórképben vagy zavaró tünetben szerepet játszhat a hiánya.

De vajon mik azok a kézzelfogható jelenségek ahol a rézhiány ténylegesen tetten érhető?

Krónikus fáradtság mint a rézhiány tünete

Lévén a réz a mitokondriális energiaháztartás (komplex IV.) esszenciális eleme, így a rézhiány elsősorban, a nyugati emberre amúgy is jellemző fáradtságban jelentkezik.

A tünet inkább egy krónikus állandósult, mély fáradtságként manifesztálódik, tehát nem összekeverendő egy kialvatlan éjszaka utáni kis kótyagossággal.

Koffein és fáradtság

A jelenséget tovább tetézi, hogy a fáradtság modern ellenszere a koffein és a stimulánsok nem természetes stresszválaszt indukálnak a szervezetben aminek következménye további rézfelhasználás és rézürítés.
Evolúciós örökségünk, hogy a kialvatlansággal elveszített energiát ösztönösen táplálékból akarjuk pótolni, így a krónikusan fáradt ember hajlamos a magasabb kalóriasűrűségű ételek után nyúlni.
Ez energiaegyensúly tekintetében érthető, ugyanakkor a feldolgozottság és a magas fruktózbevitel újabb antagonista szereplőként jelenik meg a rézháztartásban.

Alvás és rézhiány

Ezen felül a réz szerepet kap az alvás-ébrenlét ciklusok modulációjában, és a noradrenalin szintézisében. Tehát a réz hiánya tovább gyengíti ezt a tengelyt, úgy a nem elegendő pihentető alvás, mint az alulstimulált ébren töltött időn keresztül.

A versenysportolókra is jellemző krónikus kimerültség egy elfogadott jelenség és logikusan betudható az intenzív megterhelésnek. Mostanra ugyanakkor összefüggésbe hozták az ásványi anyag háztartással, lévén a hosszú távú fizikai igénybevétel csökkenti a szervezet réz, cink, és magnézium szintjét.

Vérképzés és rézhiány

A réz nélkülözhetetlen szereplője a vérképzésnek és a vasháztartásnak. A gyakran vashiányos anémiának elkönyvelt vérszegénység mögött valójában rézhiány van, melynek egyik járulékos tünete az állandó fáradtság.

Pajzsmirigy és rézhiány

A pajzsmirigy hormonok szintje közvetett kapcsolatban áll a szérumban mért rézszinttel. A pajzsmirigy mint egy metabolikus és energiaháztartásban fontos játékos, megkerülhetetlenül rányomja bélyegét a fáradtságra. Erről az pajzsmirigy alulműködésben szenvedők tudnának a legtöbbet mesélni.

Fehérvérsejtek és a rézhiány

A réz nélkülözhetetlen egyes fehérvérsejtek képzésében. Ha ezek csökkent mennyiségben vagy aktivitással jelennek meg, úgy a szervezet más erőforrásokhoz fordul egy-egy kórokozó indukálta támadás megoldására.

Mivel az immunrendszer az egyik leginkább energiaigényes szervrendszer, hiányos működése újabb terhet ró a fáradtság tengelyére. Legjobb példája a betegségek során megjelenő nagyobb alvásigény és csökkent aktivitás.

Tanulság

A rézhiány közvetve vagy közvetlenül, oki és következmények kapcsolatban van a krónikus fáradtsággal.

Az összefüggés annyira sokrétű és szemléletes, hogy Morley Robbins független kutató egy egész könyvet szentelt a témának. „Cu-re your fatigue” (Gyógyúlj ki a krónikus fáradtságból) A megoldást már a kötet címében elrejtette, ugyanis a CURE szó első két betűjele a réz vegyjele a periódusos rendszerben.

Victor C. Fields

vagyok, funkcionális táplálkozási tanácsadó, életmódszakértő, mindfulness oktató és a Life Protocol életmód program alapítója.
Az engem felkeresők és a programban érdekeltek rendszerint súlyos egészségügyi kihívással keresnek fel, megannyi terápiás irányzattal való próbálkozás után.

Nehézfémek a szervezetben – Kit érint a nehézfémterheltség?

| Nehézfém | No Comments
A nehézfémek okozta kihívások szélesebb palettán hatnak a nyugati világ egészségére, mint azt elsőre gondolnánk. Az elsődleges problémát nem is az általuk okozott toxicitás, mindinkább annak fel nem ismerése okozza.…

A hajhullás etiológiája I. – avagy a szelénmérgezés félreértett jelensége

| Hajhullás, Életmód, Mikrotápanyag pótlás | No Comments
Tartalomjegyzék Szelenózis Tünetek félreértelmezése Tüneti visszaesés Megtévesztő diagnosztika Megfelelő szelénformák IDŐ mint kofaktor Összegzés Egyre több esetben látom, hogy akik mikrotápanyag pótlással kapcsolatos tapasztalatokat osztanak meg egymással, gyakran egy-egy konkrét…

RÉ(s)Zletes vérképek megértése 3.rész

| Rézpótlás, Mikrotápanyag pótlás | No Comments
Sokan aggódnak a kötetlen réz okozta lehetséges oxidációs folyamatoktól. A szabad réz mennyiségét véli számon tartani, egy labordiagnosztikából számítható érték. Vajon mire jó, és miről ad nekünk tényleges információt? AZ…

Hasznosnak találtad?

Táplálkozással és mikrotápanyag pótlással kapcsolatos tippekért csatlakozz a belső email körhöz.

Leave a Reply