Skip to main content

Az International Dental 2004-es számában egy harminc fővel végzett vizsgálatot jelentettek meg. A résztvevők krónikus atrófiás kandidázissal küzdő idős emberek voltak.

A vizsgálat célja

A megfigyeléses vizsgálat célja a klór-dioxid (0,8%) hatásosságának és biztonságosságának felderítése, szájhigiéné vonatkozásában, kandidázis tünetek jelenlétében.
Klinikai és mikrobiológiai kiértékeléseket végeztek a vizsgálat elején és végén. Egyfelől skálázható módon vizsgálták a szájüreg szöveteinek megjelenését, ami atrófiás kandidázis esetén egy jellemző indikátor. Másrészről mikrobiológiai tesztelésen keresztül mérték a Candida albicans jelenlévő csíraszámát (CFUs).

Eredmény

A 10 napon keresztüli, napi kétszeri szájöblögetés szignifikáns csökkenést mutatott a kórokozó jelenlétében (p < 0.001). Míg az átlagos csíraszám a vizsgálat elején 15.000-53.000 CFU/ml között volt, addig a 10. napra ez az érték <=500-t mutatott.
A klinikai megfigyelés erősíti az összefüggést, miszerint a 0-3 közötti skálán, a kezdeti 2,5 átlaggal minősített érték 0,17-re csökkent, amely szintén szignifikáns javulást indikál a szövetek megjelenésében. (reprezentatív képek a vizsgálatban)
Zéró mellékhatás
A vizsgálat alatt semmilyen mellékhatásról nem számoltak be, és következtetésként megállapították, hogy a klór-dioxid megfelelő alkalmazásban egy hatékony és biztonságos megoldása lehet a kandidázis orális vetületének.

Szerintem

A klór-dioxid atopikus felhasználásának sikerét a kórokozók enzimgátlásának tudják be, jóllehet ezt a redox potenciál optimális mértékével éri el biztonságos keretek között.
Magyarabbul annyira reaktív, hogy potenciális kórokozókat, toxinokat semlegesítsen, mialatt a szövetekkel kíméletes marad. Ezen tulajdonsága lehetőséget biztosíthat krónikus patogének szelektív kezeléséhez.
A vizsgálat ITT érhető el.

Victor C. Fields

vagyok, funkcionális táplálkozási tanácsadó, életmódszakértő, mindfulness oktató és a Life Protocol életmód program alapítója.
Az engem felkeresők és a programban érdekeltek rendszerint súlyos egészségügyi kihívással keresnek fel, megannyi terápiás irányzattal való próbálkozás után.

„Miért csináljak nehézfém-kivezetést, ha egészséges vagyok?”

| Nehézfém | No Comments
Van hogy megkapom a kérdést, hogy “ha nem érzem és nem látom akkor egyáltalán ott van-e a probléma” vagy kell-e foglalkozni vele. A feltevés jogos, hisz tapasztalati lényeg vagyunk, és…

Vajon készen állok egy nehézfém kivezetésre?

| Nehézfém | No Comments
Tapasztalatok és megfigyelések nehézfém kivezetés elhatározásáról A kérdés, hogy valaki fel van-e készülve egy nehézfém kivezetésre tapasztalatom szerint a világ egyik legszubjektívebb feltevése. Persze nem azért mert ne lennének specifikus…

Tudatos életmód az ünnepek alatt (IS)

| Életmód, Mikrotápanyag pótlás, Táplálkozás | No Comments
Többször megkaptam a kérdést, hogy vajon mi történik ha nem sikerül tökéletesen kivitelezni egy protokollba rendezett életmódot. Jogos a feltevés, lévén a karácsony pont egy olyan időszak amikor bőségesen van…

Hasznosnak találtad?

Táplálkozással és mikrotápanyag pótlással kapcsolatos tippekért csatlakozz a belső email körhöz.