Skip to main content

Az International Dental 2004-es számában egy harminc fővel végzett vizsgálatot jelentettek meg. A résztvevők krónikus atrófiás kandidázissal küzdő idős emberek voltak.

A vizsgálat célja

A megfigyeléses vizsgálat célja a klór-dioxid (0,8%) hatásosságának és biztonságosságának felderítése, szájhigiéné vonatkozásában, kandidázis tünetek jelenlétében.
Klinikai és mikrobiológiai kiértékeléseket végeztek a vizsgálat elején és végén. Egyfelől skálázható módon vizsgálták a szájüreg szöveteinek megjelenését, ami atrófiás kandidázis esetén egy jellemző indikátor. Másrészről mikrobiológiai tesztelésen keresztül mérték a Candida albicans jelenlévő csíraszámát (CFUs).

Eredmény

A 10 napon keresztüli, napi kétszeri szájöblögetés szignifikáns csökkenést mutatott a kórokozó jelenlétében (p < 0.001). Míg az átlagos csíraszám a vizsgálat elején 15.000-53.000 CFU/ml között volt, addig a 10. napra ez az érték <=500-t mutatott.
A klinikai megfigyelés erősíti az összefüggést, miszerint a 0-3 közötti skálán, a kezdeti 2,5 átlaggal minősített érték 0,17-re csökkent, amely szintén szignifikáns javulást indikál a szövetek megjelenésében. (reprezentatív képek a vizsgálatban)
Zéró mellékhatás
A vizsgálat alatt semmilyen mellékhatásról nem számoltak be, és következtetésként megállapították, hogy a klór-dioxid megfelelő alkalmazásban egy hatékony és biztonságos megoldása lehet a kandidázis orális vetületének.

Szerintem

A klór-dioxid atopikus felhasználásának sikerét a kórokozók enzimgátlásának tudják be, jóllehet ezt a redox potenciál optimális mértékével éri el biztonságos keretek között.
Magyarabbul annyira reaktív, hogy potenciális kórokozókat, toxinokat semlegesítsen, mialatt a szövetekkel kíméletes marad. Ezen tulajdonsága lehetőséget biztosíthat krónikus patogének szelektív kezeléséhez.
A vizsgálat ITT érhető el.

Victor C. Fields

vagyok, funkcionális táplálkozási tanácsadó, életmódszakértő, mindfulness oktató és a Life Protocol életmód program alapítója.
Az engem felkeresők és a programban érdekeltek rendszerint súlyos egészségügyi kihívással keresnek fel, megannyi terápiás irányzattal való próbálkozás után.

RÉ(s)Zletes vérképek megértése 3.rész

| Rézpótlás, Mikrotápanyag pótlás | Nincs hozzászólás
Sokan aggódnak a kötetlen réz okozta lehetséges oxidációs folyamatoktól. A szabad réz mennyiségét véli számon tartani, egy labordiagnosztikából számítható érték. Vajon mire jó, és miről ad nekünk tényleges információt? AZ…

RÉ(s)Zletes vérképek megértése 2.rész

| Mikrotápanyag pótlás, Rézpótlás | Nincs hozzászólás
RÉs(Z)letes vérképek megértése 2.rész Az előző részben végig vettük, hogy miért NEM érdemes vizsgálni a rezet szérumból, és milyen hiányosságokkal bírnak a laborok klasszikus rézértékei. Előző rész ITT.  Most pedig…

RÉ(s)Zletes vérképek megértése 1.rész

| Rézpótlás, Mikrotápanyag pótlás | Nincs hozzászólás
Bevett szokás a laborokban leginkább elérhető szérum réz és cöruloplazmin értékekkel megállapítani a szervezet rézellátottságát. Ezek a vérértékek ugyanakkor egész másról adnak nekünk visszajelzést, és csak kivételesen súlyos rézhiány esetén…

Hasznosnak találtad?

Táplálkozással és mikrotápanyag pótlással kapcsolatos tippekért csatlakozz a belső email körhöz.