Skip to main content

Igen. A jelenség létezik, de közel sem úgy ahogyan az a nagykönyvben, vagy a mindennapi bulvár cikkekben meg van írva.

Először is tisztázzuk, hogy nem olvasok bulvárt, és a cikk végére azt is érteni fogjátok miért.

Tehát az Origo „tudományos” rovata közölte, hogy „Egyre többen kerülnek kórházba a D-vitamin miatt.”

Tudományos rovat?

A tudományos rovatba kerülés szerintem valamilyen szerkesztői hiba, mert én kerestem, kutattam, de égen-földön nem találtam tudományos hivatkozást. Ugyanakkor szerzőt sem találtam, persze lehet ezen a színtéren nem is szokás.

Mondjuk, ha nekem kéne ilyen cikkeket írnom, én sem vállalnám az arcom. Mindenesetre én felmentem a BMJ oldalára és kikerestem, így az Origo nevében is pótolom a hiányt. Vizsgálat ITT.

Szívesen.

Egy félreértett tanulmány

A cikk 1 azaz EGY ember esettanulmányáról szól. Végül is nem téved és nem hazudik, lévén ha azaz egy kórházba került akkor az már „EGYre több”. Epidemiológiai tekintetben ugyanakkor nem számottevő, és statisztikailag nem jelent szignifikáns eredményt. Persze elhiszem, hogy így többen kattintanak rá mintha az lenne a címe, hogy:

„Végre, nagy nehezen találtunk egy szerencsétlent, aki rosszul használta a D-vitamint!”

Kimaradt részletek

Az eredeti kiadványt egész jól lefordították (leginkább szó szerint) de azért csak-csak kimaradt belőle néhány fontos részlet. Ilyen például a kiegészítők fele, amit amúgy megértek, hogy miért nem akartak felsorolni. Szegény pára ugyanis egyértelmű áldozata volt az úgynevezett „eszetlen vitaminszedésnek”.

Ugyanakkor amikor egy hiperkalcémiával kapcsolatos tünetegyüttest írunk le akkor azért illő lenne megosztani az olvasóközönséggel, hogy az „áldozattal” napi 1000 mg kálcium-orotátot szedettek 3 hónapon keresztül. Vagy csak én látom így?

Nem különben segíthet a keringési zavarok progresszálásában és a leírt akut veseelégtelenség létrejöttében, hogy ugyanezen perióduson keresztül napi 500mg L-lizint szedett mindennemű aminosav kompenzálás nélkül.

A hiányzó kofaktor

Ezen felül megemlíthetjük a tényt, hogy zéró mennyiségű A-vitamin volt feltüntetve a szedett kiegészítők között, ami a D-vitamin közismert kofaktora, és egymás hasznosulásáért, és kordában tartásáért felelősek. Így nem csak, hogy a nagy mennyiség, de az időzítés és az egymáshoz viszonyított arány is fontos lett volna.

A sort még hosszasan lehetne folytatni, lévén vannak kérdőjeles vagy előkészítést igénylő elemek a palettában, és nincs teljes képünk az ajánlásról. Annyit azért lehet sejteni, hogy nem a teljesség igényével készült.

Melyek a D vitamin túladagolás tünetei?

A tünetek:

  • hányás,
  • émelygés,
  • hasi fájdalom,
  • lábgörcsök,
  • fülcsengés,
  • szájszárazság
  • fokozott szomjúságérzet,
  • hasmenés
  • és jelentős (12.7 kg) testsúlycsökkenés.

Ha a D-vitamin jelentőségét megszorozzuk hárommal is csak ezek töredéke tudható be a hiperkalcémiának.

Ami azt illeti egyik sem jellemző a túlzott D-vitamin szintre

De akkor mitől alakultak ki az intenzív tünetek?

Jah, hogy szerencsétlennek volt még: tuberkulózisa, belsőfültumora, agyi folyadékgyüleme, bakteriális agyhártyagyulladása és krónikus orrmelléküreg-gyulladása?!?!

Reméljük ezek egyike sem felelős a tünetekért. De miért is foglalkoznánk ilyen „hétköznapi” kórképekkel mikor ott a gonosz D-vitamin, aki mindenért felelősségre vonható.

Nézzük a D-vitamin szemszögéből

„A BETEG VÉRÉBEN A D-VITAMIN-SZINTJE A HÉTSZERESE VOLT A SZÜKSÉGESNEK.” – írja a költő pirossal kiemelve.

Mennyi a szükséges? De tényleg?

Őszintén, én 15 éve foglalkozom D-vitaminnal, de erről ma hallottam először. Utána ígérem megszorzom héttel magamtól is, de mennyi a szükséges???

Az eredeti esettanulmány szerint a kórházi felvétel napján 400+ nmol/L. Majd a második napon 400+…majd a hetedig napon 400+.

MIVAN?

Jah, hogy a laborok nem mérnek 400-as érték felett?
Ez most az a jelenet a Csernobilból az híres 3,6-os értékkel?

A hiperkalcémiáról

Az az igazság, hogy a hiperkalcémia személyfüggően olyan 400-800ng/ml-es szérum D-vitamin tartományban alakul ki, ha több héten keresztül fenntartják.

A brit tudósok (végre először ez is működik) ugyanakkor nmol/L-es mértékkel számolnak, ami átszámítva 1000-2000nmol/L-nek felelnek meg. Az esettanulmányt összeállító és alátámasztó tudósok is hasonló értékekre hivatkoznak (396 ± 110 ng/mL )

Azt persze nem tudjuk, hogy hősünknek mennyi volt csak annyit, hogy valahol 400 felett.

A kálciumszintje a D-vitaminnal való felhagyás után is olykor a referencia tartomány felett olykor közte változott napi szinten:
3,2 – 3,1 – 2,9 – 2,7 – 3,2 – 2,7 – 2,7

Ezen felül a hiperkalcémia első jeleként vizsgált parathormon szintje a fiziológiás mértani közepet mutatta.

PTH: 3,5 pmol/L – Ref: (1,6-7,2)

Így azért már sokkal inkább érthető, hogy a D-vitamin mérgezett esetnek azért nincsenek D-vitamin mérgezéssel összefüggő tünetei (ÉS laborértékei) mert nincs D-vitamin mérgezése.

Túlzás és túlzás

Engem a legjobban csak az zavar, hogy soha nem fogom megtudni, mire gondolt a költő, amikor azt írta CAPS LOCK PIROSSAL, hogy:

„A BETEG VÉRÉBEN A D-VITAMIN-SZINTJE A HÉTSZERESE VOLT A SZÜKSÉGESNEK”

Sőt az igazán szomorú, hogy Ő maga sem tudta mikor leírta, hiszen a labor nem mért pontos értéket, lévén maximum feletti tartományban volt.

A teljesség igényével megemlítendő, hogy a beteg vese értékei jelentős eltérést mutattak és kapcsolódó tünetei is jelentkeztek, ami egy lehetséges jele a hiperkalcémiának. Vagy 3 hónap lizin szedésének…vagy egy sor másik dolognak. De akár ennek is.

Hogyan ne és hogyan szedjük a D-vitamint?

Szintén a teljesség kedvéért: A D-vitamin folyamatos magas bevitele 150.000NE szinten ráadásul hiányzó és hibás kofaktorok kíséretében tényleg veszélyes.

Miheztartás végett, kóros állapotokban a napi 50.000NE bevitele lehetséges előnyökkel és állapotjavulással járhat. Ez az egyharmada annak, amit emberünk szedett 3 hónapon keresztül. Ezt az 50.000 nemzetközi egységet is:

– megfelelő forrásból
– megfelelő kofaktorokkal arányosítva és időzítve
– a parathotmon és a kálciumszínt szigorú és rendszeres monitorozásával
– és természetesen kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!

A tanulságot jól lefordították, és legalább arra irányul amire a tanulmány szerzői is szánták, hogy: a rosszul meghatározott mennyiségek és adagok potenciálisan károsak is lehetnek.

Láttam már jobb D-vitamin túladagolással kapolatos esettanulmányt? IGEN!

Például amikor egészséges ember (nem tudatosan) adagolt napi 800.000-1.000.000NE közti mennyiségeket és mikor kiderült, hogy hiperkalcémiában szenved akkor bement a kórházba majd pár nap múlva hazaengedték. Kicsit szemléletesebb volt, jóval nagyobb adagokkal és ami a legfontosabb, hogy jól elválasztható volt meglévő kórképek tüneteitől.

Összességében én mindig abban szeretnék hinni, hogy csak félreértelmezik ezeket a jelenségeket, és csak ezért születhetnek meg ezek az irományok. Ugyanakkor már annyi hasonló van, kihagyott adatokkal, kontextustól eltávolítva, véletlenül hibáson lefordítva, hogy csak megfordul az emberben, a tudatos rosszakarás lehetősége.

Mindeközben a D-vitamin továbbra sem káros, főleg a megfelelő módszertannal alkalmazva, vagy Uram bocsá’ néha a napon tartózkodva.

Victor C. Fields

vagyok, funkcionális táplálkozási tanácsadó, életmódszakértő, mindfulness oktató és a Life Protocol életmód program alapítója.
Az engem felkeresők és a programban érdekeltek rendszerint súlyos egészségügyi kihívással keresnek fel, megannyi terápiás irányzattal való próbálkozás után.

„Miért csináljak nehézfém-kivezetést, ha egészséges vagyok?”

| Nehézfém | No Comments
Van hogy megkapom a kérdést, hogy “ha nem érzem és nem látom akkor egyáltalán ott van-e a probléma” vagy kell-e foglalkozni vele. A feltevés jogos, hisz tapasztalati lényeg vagyunk, és…

Vajon készen állok egy nehézfém kivezetésre?

| Nehézfém | No Comments
Tapasztalatok és megfigyelések nehézfém kivezetés elhatározásáról A kérdés, hogy valaki fel van-e készülve egy nehézfém kivezetésre tapasztalatom szerint a világ egyik legszubjektívebb feltevése. Persze nem azért mert ne lennének specifikus…

Tudatos életmód az ünnepek alatt (IS)

| Életmód, Mikrotápanyag pótlás, Táplálkozás | No Comments
Többször megkaptam a kérdést, hogy vajon mi történik ha nem sikerül tökéletesen kivitelezni egy protokollba rendezett életmódot. Jogos a feltevés, lévén a karácsony pont egy olyan időszak amikor bőségesen van…

Hasznosnak találtad?

Táplálkozással és mikrotápanyag pótlással kapcsolatos tippekért csatlakozz a belső email körhöz.

Leave a Reply