Skip to main content

Az emberi szervezet magas sóigényének kialakulása millió éves őstörténetre tekint vissza. A tengerek mellett eltöltött fejlődéstörténeti korszakok alatt alkalmazkodtunk az állandó só kínálathoz.

Ezt bizonyítja az emberi vizelet, könny és izzadság magas só koncentrációja, és a tény, hogy a sóérzékenység egy nagyon ritka jelenség.

A tévhit, hogy a túlzott sófogyasztás magas vérnyomást okoz a XX. század elejére tehető, csak, mint a legtöbb táplálkozással kapcsolatos félreértés. Az alacsonyabb sófogyasztású népeknél megfigyelt alacsonyabb vérnyomásból következtettek az összefüggésre, majd a közegészségügy 1960-tól a magáénak tudta a „tényt” és elkezdődtek a sócsökkentő kampányok.

Lábjegyzet: 60 évvel később ugyanezt tanítják az egyetemen.

A legnagyobb és leghíresebb INTERSALT vizsgálat 48 különböző népcsoport vizsgálata alapján nem talált összefüggést a sófogyasztás és a vérnyomás között. Egy 21.000 főt 5 évig követő vizsgálat pedig egyenesen védőhatást talált szíveredetű halálozás és sófogyasztás vonatkozásában. A sófogyasztás drasztikus csökkentésével próbálkozó vizsgálatok hasonlóan alátámasztották a korlátozott sóbevitel okafogyottságát, sőt voltak melyek veszélyesnek titulálták. Ugyanakkor léteznek esetek, mint sóérzékenység vagy krónikus vesebetegség, mikor a sócsökkentés megállja a helyét.

 

A valóság, hogy úgy a sóháztartást mint a vérnyomást a vese irányítja és ebben fontos szerepet kap a nátrium-kálium arány. A nyugati táplálkozás noha tényleg sódús, de a problémát az alacsony káliumbevitel okozza. Káliumot leginkább a zöldségek-gyümölcsök tartalmaznak, de ez az évtizedek alatt siralmasan lecsökkent. Legmagasabb káliumtartalmú növény a banán, ami magas fruktóz tartalma miatt nem a legcélszerűbb megoldás, így marad a táplálék kiegészítés (kálium-klorid/citrát)

A sófogyasztás fontos élettani szerepet játszik a kiválasztásban, így a vesén keresztüli méregtelenítő folyamatokban. Adott beviteli mennyiség felett olyan anyagok kiválasztása indul meg, mint egyes mérgező halogének, melyek jelenléte mérhetően nagyobb az ipari környezetű nyugati világban.

Válassz megbízható Parajdi vagy tisztítatlan tengeri sót, és került a feldolgozott, bromid tartalmú fehérített sófajtákat!

 

Hivatkozások:

https://www.deepdyve.com/…/commentary-role-of-salt…
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19139321/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/9722464/
https://www.thelancet.com/…/PIIS0140-6736…/fulltext…
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/8622251/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/9314758/

Victor C. Fields

vagyok, funkcionális táplálkozási tanácsadó, életmódszakértő, mindfulness oktató és a Life Protocol életmód program alapítója.
Az engem felkeresők és a programban érdekeltek rendszerint súlyos egészségügyi kihívással keresnek fel, megannyi terápiás irányzattal való próbálkozás után.

RÉ(s)Zletes vérképek megértése 3.rész

| Rézpótlás, Mikrotápanyag pótlás | Nincs hozzászólás
Sokan aggódnak a kötetlen réz okozta lehetséges oxidációs folyamatoktól. A szabad réz mennyiségét véli számon tartani, egy labordiagnosztikából számítható érték. Vajon mire jó, és miről ad nekünk tényleges információt? AZ…

RÉ(s)Zletes vérképek megértése 2.rész

| Mikrotápanyag pótlás, Rézpótlás | Nincs hozzászólás
RÉs(Z)letes vérképek megértése 2.rész Az előző részben végig vettük, hogy miért NEM érdemes vizsgálni a rezet szérumból, és milyen hiányosságokkal bírnak a laborok klasszikus rézértékei. Előző rész ITT.  Most pedig…

RÉ(s)Zletes vérképek megértése 1.rész

| Rézpótlás, Mikrotápanyag pótlás | Nincs hozzászólás
Bevett szokás a laborokban leginkább elérhető szérum réz és cöruloplazmin értékekkel megállapítani a szervezet rézellátottságát. Ezek a vérértékek ugyanakkor egész másról adnak nekünk visszajelzést, és csak kivételesen súlyos rézhiány esetén…

Hasznosnak találtad?

Táplálkozással és mikrotápanyag pótlással kapcsolatos tippekért csatlakozz a belső email körhöz.

Hagyjon üzenetet