Skip to main content

Mit NEM tudnak a teljes kiőrlésű gabonák?

A teljes kiőrlésű gabonából (TKG) készült termékeket rosttartalmuk miatt szokás ajánlani. Az alap koncepció, hogy a rostok jelenléte végett alacsonyabb a glikémiás indexe (GI), ami a szervezetre gyakorolt cukorterhelés és inzulinválasz indikátora. Ez ugyan logikusan hangzik, kár, hogy nem igaz.

Már 1981-ben a GI fogalmát meghatározó tanulmány megállapította a TKG magas igen GI-ű (72) kategóriába tartozik. Viszonyítási alapnak a cukor 59, fehérkenyér 69. Később azt is igazolták, hogy ételek rosttartalma nincs összefüggésben az inzulin-emelő hatásával.

Mit tudnak?

Az egyes gabonákban jelenlévő glutén, változatlanul jelen van a TKG-ban is, mely az egyik legfontosabb szereplő számos autoimmun folyamatokban. A gabona rostokban található alfa-amiláz-gátló károsíthatja a hasnyálmirigyet.

A TKG magas fitát tartalma képes egyes ásványi anyagok megkötésére, mint a vas, cink, magnézium. A növények kártevőkkel szembeni védettségét a lektinek szolgálják. Ezen növényi fehérjék emészthetetlenek az ember számára, így béláteresztést és gyulladást okoznak.

Lektinek legnagyobb koncentrációban a gabona korpában és csírában vannak jelen, ezért a TKG-ban hatásuk még hangsúlyosabb, hiszen az őrlés során ezek is belekerülnek a végtermékbe. A lektinek mennyisége GMO gabonákban veszélyesen magas!

A közlekedési és ipari nehézfémeket koptatásos eljárással távolítják el a gabonákról, amit a TKG esetében nem, vagy nagyon kevés esetben végeznek el.

Hibás következtetések

A TKG egészségügyi előnyeit hirdető (retrospektív-kohorsz) vizsgálatok összefüggéseket, írnak le, tehát nem bizonyító erejűek.

A média szereti a nevetségesen alacsony abszolút kockázatokat relatív kockázati értékben feltüntetni, hogy hangzatosabb legyen a szalagcím. Így lesz a 25%-os szíveredetű halálozás csökkenésből végül 0.00002%.

További torzító tényező az ilyen vizsgálatokban az egészségmagatartás félrefordítása. Tehát aki „egészséges” alternatívaként a TKG-t választja, az nagyobb eséllyel alkalmaz az életmódjában is valóban egészséges elemeket. Ilyen a sport, a dohányzás kerülése, vagy épp a kevesebb szénhidrátfogyasztás.

Hogy a félrevezetés mennyire tudatos azt a vizsgálatok kronológiája is mutatja. Két-három évtizede ismerjük a TKG káros hatásait, újabban mégis megpróbálták jobb színben feltüntetni a világnak.

Hivatkozások:
Holt et al., 1997
Jenkins et al., 1981
Thruswell, 2002
Smiths, 2002
Freed, 1999
Aune et al., 2016
Chen et al., 2016
Zong et al., 2016

Victor C. Fields

vagyok, funkcionális táplálkozási tanácsadó, életmódszakértő, mindfulness oktató és a Life Protocol életmód program alapítója.
Az engem felkeresők és a programban érdekeltek rendszerint súlyos egészségügyi kihívással keresnek fel, megannyi terápiás irányzattal való próbálkozás után.

Nehézfémek a szervezetben – Kit érint a nehézfémterheltség?

| Nehézfém | No Comments
A nehézfémek okozta kihívások szélesebb palettán hatnak a nyugati világ egészségére, mint azt elsőre gondolnánk. Az elsődleges problémát nem is az általuk okozott toxicitás, mindinkább annak fel nem ismerése okozza.…

A hajhullás etiológiája I. – avagy a szelénmérgezés félreértett jelensége

| Hajhullás, Életmód, Mikrotápanyag pótlás | No Comments
Tartalomjegyzék Szelenózis Tünetek félreértelmezése Tüneti visszaesés Megtévesztő diagnosztika Megfelelő szelénformák IDŐ mint kofaktor Összegzés Egyre több esetben látom, hogy akik mikrotápanyag pótlással kapcsolatos tapasztalatokat osztanak meg egymással, gyakran egy-egy konkrét…

RÉ(s)Zletes vérképek megértése 3.rész

| Rézpótlás, Mikrotápanyag pótlás | No Comments
Sokan aggódnak a kötetlen réz okozta lehetséges oxidációs folyamatoktól. A szabad réz mennyiségét véli számon tartani, egy labordiagnosztikából számítható érték. Vajon mire jó, és miről ad nekünk tényleges információt? AZ…

Hasznosnak találtad?

Táplálkozással és mikrotápanyag pótlással kapcsolatos tippekért csatlakozz a belső email körhöz.

Leave a Reply