Skip to main content

A szervezet vasháztartásáról számos tünet és laborérték ad visszajelzést, de a teljesség igényével, csak komplex vaspanel vizsgálat után érdemes mélyre menő következtetést levonni.

Miért alakul ki?

Mindezt meg tudja nehezíteni a COVID-19 betegség lefolyása, mely némileg átírja a vaskészleteink értelmezését. A Post-COVID (PC) jelenség során tapasztalható fáradtság, keringési problémák, légszomj, hajhullás a vashiányos anémiával is összefüggésbe hozhatók.
Alapesetben a túl sok keringő vas jelenlétét a ferritin nevű tároló fehérjével különíti el a szervezet, míg vashiány esetén ezek bontásával juttat elegendő vasat újra a keringésbe és a sejtekbe.
Elmondható tehát, hogy alapesetben a vasháztartás relatív jó visszajelzője a ferritin szintje, ami ha magas, úgy esetleges vastöbbletről beszélünk, míg alacsony tartományban egy vashiányt feltételezhet.

Mi történik ilyenkor a szervezetben?

Súlyos COVID-19 betegség lefolyása során, a vörösvértesteket megtámadó kórokozók miatt szétesik a hemoglobin és megnő a vasszint (hem) a keringésben.
Ennek hatására, valamint a megnövekedett gyulladás (IL-6) ellensúlyozására egy hepcidin nevű hormon több ferritint kezd termelni, hogy a felszabadult vasat elkülönítse, és megvédje a sejteket az oxidációtól.

A táplálékból felvett vas, nem jut el a keringésbe

A hepcidin egy másik ilyen védelmi mechanizmusa, hogy nem engedi ki a sejtekből a vasat egy ferroportin (IREG-1) nevű transzport fehérje tiltásán keresztül. Az emésztés során ez annyit tesz, hogy a táplálékból felvett vas nem jut el a keringésbe, hanem a bélsejtekben ragad, majd lassan széklettel ürül. Ugyanezen mechanizmus pedig a májban tárolt vaskészleteket sem engedi szabadjára, akár súlyosabb vashiány esetén sem.

Oxidatív stressz hatás

Oxidatív stressz esetén ez a folyamat visszafelé játszódik, lévén a sejtek próbálnak megszabadulni a vastól, ugyanakkor a ferritin előállítás mértéke ebben az esetben is magas, hogy az oxidált vas (Fe3+) el legyen különítve és ne okozzon további kárt.
Az oxidatív stressz jelenléte (tápanyaghiány, nehézfém terheltség, antioxidáns rendszer gyengesége, stb.) részben magyarázat lehet a súlyosabb lefolyású betegségre, valamint a vashiánnyal összefüggő PC jelenségre.

Miért nem a betegség alatt történik?

Összességében a gyulladás egyfelől nem engedi a táplálékból felszívódni, sem a sejtekből felszabadulni a vasat, míg az oxidatív stressz jelenléte más mechanizmuson keresztül ugyan, de tovább ront a helyzeten.

A tünetek pedig azért csúcsosodnak inkább a PC idejére mintsem a betegség során, mert a vashiány tovább romlik a fertőzés meglététől függetlenül, illetve az akadályoztatott felszívódás miatt lassan is áll helyre.

Hogyan hozzuk helyre az okozott kárt?

A megoldási javaslatok bőven túlmutatnak egy ilyen rövid poszton, de:
Az elsődleges megoldás mindenképp a gyulladás és az oxidatív stressz felderítése, és kordában tartása. A gyulladáscsökkentő ételek és gyógynövények mellett érdemes olyan kiegészítőket összeválogatni, amik célzottan ezen a tengelyen dolgoznak, valamint a szervezet saját antioxidáns rendszerét is támogatják: D, E, A vitaminok, Astaxanthin. Taurin, Kreatin, Cink, Magnézium, Q10, Egyes polifenolok.
A C-vitaminnak kiemelt szerepe van mert gyulladáscsökkentő, és antioxidáns hatásán túl a vas hasznosulásában is fontos szerepe van a transzmembrán folyamatokon keresztül.
A második lehetséges megoldás a ferritonifágia vagy ferroptosis, tehát a vas ferritinből való felszabadítása, autofágián keresztül indukálva. A folyamatban fontos szerepet kap a réz, aminek a hiánya gyakran összemosódik a vashiányos tünetekkel.
Ajánlott cikk: Miért szedjünk rezet?
Az autofágiát aktiváló megoldások, az irányított böjt, könnyű mozgásformák, vagy a tudatos adaptív stressznek való kitettség (pl.: hidegterápia).
A lista itt sem teljes, illetve ezeket a megoldásokat érdemes kontrolláltan szakemberrel konzultálva gyakorlatba illeszteni.
Végül pedig, súlyosabb esetekben lehetséges az ideiglenes vaspótlás.
Általam ritkán javasolt megoldás, főleg még jelenlévő patogének és/vagy diszbiózis esetében, de a vashiányos anémia sem kellemes hosszú távon.
Ez nőknél különösen jellemző hisz a menstruáció miatt ők kitettebbek a vashiánynak. Nemkülönben, szerintem őket jobban is zavarja, ha csomókban hullik a hajuk hónapokon keresztül.

Hogyan jelenik meg egy laborban?

A kép nem illusztráció, hanem a fent írottak iskolapéldája.
37 éves férfi, közel 3 hónappal a betegség lefolyása után. A vörösvértestek és a hemoglobin is alacsony értéket mutatnak. Kevés a szérum, valamint a hozzáférhető vas a szállító fehérjéken.
Ez utóbbinak referenciáktól függetlenül illik minimum 30% felett lennie. Mindezek ellenére a ferritin szint kiugróan magas, ami jól indikálja a fentebb leírt relatív vashiányos anomáliát.
A tünetek alátámasztják a látottakat: alkalmanként nagyobb akaratlan levegővételek, időnkénti nagyobb szívdobbanás érzés, hajhullás, enyhe fáradtság, mindez javuló tendenciával.
Kapcsolódó vizsgálat ITT.

Victor C. Fields

vagyok, funkcionális táplálkozási tanácsadó, életmódszakértő, mindfulness oktató és a Life Protocol életmód program alapítója.
Az engem felkeresők és a programban érdekeltek rendszerint súlyos egészségügyi kihívással keresnek fel, megannyi terápiás irányzattal való próbálkozás után.

„Miért csináljak nehézfém-kivezetést, ha egészséges vagyok?”

| Nehézfém | No Comments
Van hogy megkapom a kérdést, hogy “ha nem érzem és nem látom akkor egyáltalán ott van-e a probléma” vagy kell-e foglalkozni vele. A feltevés jogos, hisz tapasztalati lényeg vagyunk, és…

Vajon készen állok egy nehézfém kivezetésre?

| Nehézfém | No Comments
Tapasztalatok és megfigyelések nehézfém kivezetés elhatározásáról A kérdés, hogy valaki fel van-e készülve egy nehézfém kivezetésre tapasztalatom szerint a világ egyik legszubjektívebb feltevése. Persze nem azért mert ne lennének specifikus…

Tudatos életmód az ünnepek alatt (IS)

| Életmód, Mikrotápanyag pótlás, Táplálkozás | No Comments
Többször megkaptam a kérdést, hogy vajon mi történik ha nem sikerül tökéletesen kivitelezni egy protokollba rendezett életmódot. Jogos a feltevés, lévén a karácsony pont egy olyan időszak amikor bőségesen van…

Hasznosnak találtad?

Táplálkozással és mikrotápanyag pótlással kapcsolatos tippekért csatlakozz a belső email körhöz.

Leave a Reply