Skip to main content

Többször megkaptam a kérdést, hogy vajon mi történik ha nem sikerül tökéletesen kivitelezni egy protokollba rendezett életmódot. Jogos a feltevés, lévén a karácsony pont egy olyan időszak amikor bőségesen van lehetőség hibázni.

Táplálkozás

Elsőre azt gondolnánk, hogy ez a legnehezebb feladat, lévén mindenhol kötelező a „nagy zabálás”, mindenből megannyit kell enni, sőt még az anyóshoz is látogatni fogunk, és ott aztán nincs kifogás. Jóllehet vannak tényezők, amelyekre nincs ráhatásunk, (ilyen például az anyós), de simán operálhatunk azokkal a lehetőségekkel, amelyekre van. A karácsony ilyen tekintetben persze nagyobb kihívás mint a húsvét, ahol legalább a választék némileg szénhidrátszegény(ebb)… de még így is adódik pár trükk a tarsolyban. 😎 

 

1, EGYÉL LASSAN!

Bárki is állít Veled szemben mennyiségi várakozásokat, a tény, hogy folyamatosan jár az állkapcsod arra enged következtetni, hogy Te bizony megteszed, amit megkövetelt a haza. Még a legdörzsöltebb anyós sem tudja számon tartani, a pontos személyenkénti bevitt kalóriát.

A szociális kényszer megkerülésén túl ennek bizony élettani vetülete is van. A telítettségért felelős hormon a leptin, ugyanis csak idővel jelenik meg, így a lassú táplálkozás a jobb emésztésen túl, a kevesebb bevitt mennyiségeket is elősegíti.

 

2, ELSŐ A HÚS!

A felkiáltás ez esetben nem a carnivore táplálkozási irányzatra hívja fel a figyelmet, hanem a tányérunkon elhelyezkedő ételeket véli priorizálni. A fehérje és a zsír ugyanis egészen más metabolikus útvonalat ír le, mint a gyorsan felszívódó szénhidrátok. 

Elsősorban a hús alacsonyabb kalória sűrűsége miatt az emésztőrendszernek nagyobb energiát igényel a feldolgozása, így hatékonyabban lehet vele elérni a VALÓS telítettség érzést.  

Másfelől pedig az alacsonyabb feldolgozott szénhidrát bevitel és a vele szemben magasabb zsír-fehérje egyenletesebb cukor ellátottságot eredményez. Ennek igazi előnyét nem közvetlen a táplálkozás során, hanem inkább utána 2-3 órával tudjuk kiaknázni. A kiugró vércukorra ugyanis magas inzulinválasz érkezik, aminek az egyenes következménye egyfelől a kajakóma, illetve hogy evés után kisvártatva megint a hűtő körül kezdünk sündörögni. 👀 

Tehát szedj vagy egy kicsit több húst, vagy egy kicsit kevesebb köretet…ideális esetben mindkettő. 🙂


3, FŐ AZ IDŐZÍTÉS!

Ez a táplálkozásra is igaz ünnepek idején.

👉 Legyen bőséges a reggeli, LASSAN és TELJES ÉRTÉKŰEN. 

👉 Ebédnél már finomhangolhatsz az alacsonyabb kalória, és csökkentett szénhidrát bevitellel.

👉 Vacsoránál pedig a lehető legkevesebb mennyiséggel számolj, a lehető legkorábban (16:00-17:00 óra), és akár teljesen szénhidrátmentesen.

Ez a struktúra segít az egészséges- cukorháztartás, és inzulinválasz fenntartásában. A szervezet ugyanis reggel kezeli a legjobban a kiugró glükózértékeket, este pedig nem ró nagy terhet az alvásra. Ilyenkor akár periodikus ketózisba is kerülhetsz pusztán az IDŐZÍTÉS, MENNYISÉGEK, és MAKRÓK szétválasztásán keresztül.

Kiegészítés – Mikrotápanyag pótlás

A mikrotápanyag pótlás nagyon személyre szabott jelenség, így mindenkire alkalmazható javaslatokat nem érdemes megfogalmazni. Például, ha épp a nehézfém kivezetés közepén tartasz, és komoly terápiás megoldásokat kell alkalmaznod, akkor azt javaslom, hogy a karácsonyt is majd legközelebb ünnepeld! Vannak dolgok, amik felülírják az ünnepi hangulat jelentőségét. 🧐

Akiknek van lehetőségük ezen a tengelyen finomhangolni azok az alábbi megoldásokkal operálhatnak. Az elméleti okosságokon túl összeállítottan Nektek a megfelelő termékek palettáját is.

Boldog Karácsonyt! 😉🌲
Ajándék iHearb kosár.

GLICIN

🔺A glicin a lehető legjobb eszköz a cukoranyagcsere kordában tartására. A napi 4-5 grammot ilyenkor bátran fel lehet emelni 20-25 grammra. Kávéba, kis vízbe bármikor elkeverhető 4-5 gramm étkezések után, mi több, elalvás előtt is érdemes is egy hasonló porciót elfogyasztani.

KOLLAGÉN

🔺A kollagén fehérjék remek kiegészítői lehetnek az ünnepi hús felhalmozásnak. Míg a színhúsok, tojás jórészt metionin típusú aminosav profillal rendelkeznek, úgy a kollagén fehérjékben inkább a glicin van előtérben. Tehát hacsak nem belsőségekből állítjuk össze az ünnepi lakomát, úgy 20-30 gramm kollagén a nap során elosztva segíthet számos fiziológiás folyamatban.

C-VITAMIN

🔺C-vitamin az egyik legsokszínűbb esszenciális vízben oldódó vitamin. Nem csak a cukoranyagcserét segíti elő, hanem számos fontos szervezeti folyamatnak is része, mint az oxidatív melléktermékek kordában tartása, vagy réz és jódháztartás hatékony működése. A legjobb módszer lassan felszívódó, vagy a vérben hosszú időt eltöltő terméket alkalmazni. Naponta legalább 4000 mg a nap során elosztva hatékony megoldás. Ha pedig az alvásminőségbe sem szól bele úgy akár lefekvés előtt +1000 mg is mehet, ami szuperül támogatja a melatonin munkáját a szervezetben.

MELATONIN

🔺 Melatonin feladatai bőségesen túlnyúlnak az alvás-ébrenlét ciklusok modulálásán. Közel 200 különböző folyamatban azonosították, csakúgy mint a szervezet egyik legfontosabb antioxidánsa. Az ünnepi időszakban úgy az alvásminőség mint az antioxidáns funkció nagyon jó szolgálatot tesz nekünk. Melatoninból a “több jobb” elve érvényesül, de már 5-10 mg is hatékony lehet. 

Q10

🔺 A szervezet legfontosabb energiaegyensúlyban résztvevő koenzime a Q10, ami olyan színtereken jelenik meg, mint a membránok egészsége, cukoranyagcsere, vagy az oxidatív foszforiláció. Mindegyik tengely rendesen dolgozik az ünnepi periódusban. 🥵 Alapesetben azt szoktam mondani, hogy a korod első számjegyét szorozd meg tízzel és az a javasolt minimum Q10 beviteled. Tehát 32-évesen 300, 44 évesen 400, és így tovább. Na ezt a mennyiséget bátran felszorozhatjuk 2-vel az ünnepi kihívások idejére. 

MAGNÉZIUM

🔺A magnézium a legtöbb fiziológiás folyamatban részt vevő ásvány. Bánjunk vele bőkezűen, mikor nagyobb megterhelésre számítunk. Akár 600-1200 mg elemi magnézium is bevihető a nap során elosztva. 

D+A VITAMIN

🔺 D+A vitaminok egymással karöltve számos esszenciális testi folyamatban játszanak szerepet. Egyfelől a téli időszakban kifejezetten jelentős immunitásban (lásd bővebben később). Másrészről pedig a keringésben és a cukoranyagcserében is fontos szereplők. A minimum 5.000-10.000 NE D-vitamin ilyenkor dukál, és legalább ennyi vagy akár kétszer ennyi A-vitamint érdemes vele együtt bevinni egy zsírosabb táplálkozás közben/után.

További remek kiegészítő alternatívákat találtok az FMP gyakorlati útmutatóban.

Rézpótlás jelentősége

🔺A rézpótlás talán a legfontosabb szereplője fiziológiás folyamatoknak, és ez különösen igaz az ünnepi időszakban. A karácsonyra jellemző magas vércukorszint, az instabil stresszhormonok, és Urambocsá az alkoholfogyasztás, nem barátai a rézháztartásnak, így kutya kötelességünk gondoskodni az utánpótlásról.

Ha nem is sikerül napi 3-4-5 alkalommal beintegrálni, legalább reggel este 4-6 mg-ot azaz 2-3 csepp Cu-Re Drops-ot, tegyünk a magunkévá.

FIGYELEM! 🔺

Ne a 12. tojáslikőr után jusson eszünkbe, hogy rezet akarunk pótolni. A fel nem használt rezet a szervezet az epével üríti, és alkoholfogyasztás idején ez akadályoztatottan történik, ami rézbevitel esetén könnyedén émelygésbe torkollhat. Aztán meg állapítsa meg aki tudja, hogy ez a réz volt vagy a tojáslikőr. 😃 

Tehát maradjunk az alacsony mennyiségeknél, és a többszöri bevitelnél.
Réz és jód felhasználásról bővebben EBBEN az INGYENESEN letölthető összefoglalóban olvashatsz.

Terápiás megoldások

CITROMOS VÍZ

🍋A citromos víz kortyolgatása egy állandó jó partner a máj munkájának elősegítésére. Ha toxikus fémek vagy patogének jelenléte miatt van rá szükséged úgy azért, ha pedig a 12. tojáslikőr miatt, úgy azért lehet egy jó kisegítő megoldás.

GYÓGYNÖVÉNYEK

🌿Ne most akarj gyógynövényes megoldásokat alkalmazni. A szervezet energia szinten való terheltsége miatt az immunrendszerre nem jut elég erőforrás, hogy megfelelően tudja modulálni az immunológiai folyamatokat. Természetesen tapasztalt természetgyógyász segítségével ezeket is biztonsággal lehet alkalmazni. 

LÖKÉSTERÁPIA

🤧A legkeményebb kopogós télben gyakran előjönnek a légúti panaszok. A problémát leghatékonyabban a lökésterápia alkalmazásával lehet kordában tartani, ami napi 50.000 nemzetközi egység A+D vitamin bevitelét jelenti akár 5-6 napon keresztül. A köztudatlansággal ellentétben a módszer hatékony és biztonságos. Bővebben EBBEN a cikkben.

A légúti megbetegedések részben a hidegre átrendeződő deutérium jelenségével is összefüggésbe hozható. Ilyenkor ugyanis a kórokozók szeretnek a nyálkahártyán aktívabban megjelenni az ürülő deutérium közelében. Ha Te is azok közé tartozol akik egész télen krahácsolnak és orrot fújnak, úgy a rendszeresen és helyesen szedett vitamin palettán túl, helyi megoldást is érdemes a alkalmazni. A porlasztó vagy más néven inhalátor egy erre alkalmas megoldás, melynek használatáról bővebben beszélek ebben a videóban.

🧲 Ha még nem kezdtél biztonságos toxikus fém kivezetésbe, úgy nem a karácsony a legjobb alkalom. Ugyanakkor ha az “Új év, Új én” szellemében már tervezed az elkezdését, úgy jó szívvel ajánlom a megelőző életmód lépések bevezetését és fenntartását 1-2 hónapig. 

Megelőző protokoll kivezetés előtt

Életmód megoldások

VÖRÖSFÉNY TERÁPIA

☀ Fénykörnyezeti lehetőségeink az év ezen szakaszában bőven nem ideálisak. Hacsak nem Dél Afrika partjai mellett élsz, úgy a napsütésből adódó fotonok mennyisége az ünnepi időszakban még bőven nem elegendő. A hiányt leghatékonyabban a vörösfény terápiákkal lehet áthidalni. Alapesetben mitokondriális, patogén, és HPA protokollok esetén szoktam javasolni, ugyanakkor magyarországi magassági fok esetén én kötelezővé tenném szeptembertől-májusig, pusztán preventív jelleggel.

Én ilyenkor legalább napi 20-30 percet töltök előtte, van hogy 2 részletben. Magyarországi és európai viszonylatban a  legjobb megoldás a JakobsenRed termékei, amelyek speciális hullámhosszokkal dolgoznak.

Használd a „lifeprotocol5” kuponkódot 5% kedvezményért.
Boldog Karácsonyt.😉🌲

BÉLFLÓRA TÁMOGATÁS

👉 Az előnyös pre- és probiotikumok fogyasztása egy állandó jó stratégia az egészség megőrzésére. Inkább preventív, mint célzott terápiás megoldás egy megfelelő probiotikus készítmény állandósítása. Ugyanakkor az ünnepi felfordulásban számíthatunk emésztőrendszeri vagy akár immunológiai kihívásokra, amit a mikrobióta akut megváltozása okozhat.

Ha eddig még nem szedtél megfelelő probiotikumot, úgy a karácsonyi káosz balanszálása a tökéletes alkalom a mindennapokba illeszteni. Fontos, hogy egy hosszú távú befektetésről beszélünk, így ne várjunk csodát egy hét után. 5-6 hónap konzisztens táplálkozás és probiotikus kiegészítést alkalmazzunk a cél elérése érdekében. A legjobb tapasztalataim, hosszú távú konzisztens bevitel hatására a Herbaferm termékeivel vannak. Érdemes 5-10 üveggel betárazni előre, hogy a kimerülő készletek véletlenül se bontsák meg az állandóság adta előnyöket.

+1  Tudatosság! 😇

Az élet nem más, mint egy folyamatosan változó kihívás sorozat. Ha az egyikkel megküzdöttünk, úgyis érkezik a másik. Így ne törekedjünk a tökéletességre, mert könnyen a kiégés terhével kell majd szembe néznünk. Tökéletesre törekedni nem érdemes, de a lehető legjobbra már kifizetődő. 😉

A ünnepi időszak ennek a tökéletes példája. Ne akarjuk az év ezen szakaszában megváltani a világot, leszokni mindenről, vagy újra felfedezni magunkat testépítőként. A nagy döntések és megvalósítások ideje nem most van. Karácsonykor nagyobb a társadalmi nyomás, mint az év bármely szakaszában. Ilyenkor jobb berendezkedni fenntartó üzemmódba, és a lehető legjobbra törekedni, a tökéletesség helyett.

A fentebbi lista egy erre tökéletes eszköztár, bármilyen ünnepi időszakban. 🙂

 

Ünnepes Kellemeket Mindenkinek! 😇

 

AJÁNLOTT TERMÉKEK ÉS CIKKEK:

FMP-Funkcionális Mikrotápanyag Pótlás – ebook

Felkészülés a kivezetésre ingyenes útmutató

Réz & Jód felhasználásra ingyenes útmutató

Ünnepi iHearb kosár ha vitamin vásárlás előtt állsz

Herbaferm beszerzés

Vörösfény lámpák – kuponkód: lifeprotocol5

Réz beszerzés

Victor C. Fields

vagyok, funkcionális táplálkozási tanácsadó, életmódszakértő, mindfulness oktató és a Life Protocol életmód program alapítója.
Az engem felkeresők és a programban érdekeltek rendszerint súlyos egészségügyi kihívással keresnek fel, megannyi terápiás irányzattal való próbálkozás után.

„Miért csináljak nehézfém-kivezetést, ha egészséges vagyok?”

| Nehézfém | No Comments
Van hogy megkapom a kérdést, hogy “ha nem érzem és nem látom akkor egyáltalán ott van-e a probléma” vagy kell-e foglalkozni vele. A feltevés jogos, hisz tapasztalati lényeg vagyunk, és…

Vajon készen állok egy nehézfém kivezetésre?

| Nehézfém | No Comments
Tapasztalatok és megfigyelések nehézfém kivezetés elhatározásáról A kérdés, hogy valaki fel van-e készülve egy nehézfém kivezetésre tapasztalatom szerint a világ egyik legszubjektívebb feltevése. Persze nem azért mert ne lennének specifikus…

Tudatos életmód az ünnepek alatt (IS)

| Életmód, Mikrotápanyag pótlás, Táplálkozás | No Comments
Többször megkaptam a kérdést, hogy vajon mi történik ha nem sikerül tökéletesen kivitelezni egy protokollba rendezett életmódot. Jogos a feltevés, lévén a karácsony pont egy olyan időszak amikor bőségesen van…

Hasznosnak találtad?

Táplálkozással és mikrotápanyag pótlással kapcsolatos tippekért csatlakozz a belső email körhöz.