Skip to main content
POST-COVID (PC) lefolyás vizsgálata a nemek között.
Egy 2000 főt követő kohorsz vizsgálat megállapította a nők erőteljesebb kitettségét a post-covid tünetegyüttesnek.
Ugyanakkor a betegség lefolyásával járó tünetek súlyosságában nem volt szignifikáns különbség a két nem között.
A kórházi felvételnél jelentkező tünetek jellemzően láz (74,6%), nehézlégzés (31,5%), izomfájdalom (30,6%), és köhögés (27,9%) voltak. A főbb tüneteket vizsgálva, nem volt jelentős különbség a nemek között, a fejfájást leszámítva, ami a nőknél volt jellemzőbb (20,7% vs 13,5%)
PC jelenséget tekintve ugyanakkor, 8,5 hónappal(!) később, több és intenzívebb tüneteket jelentettek a hölgyek, elsősorban kimerültség, nehézlégzés, alvási nehézség, szem- és látásproblémák és hajhullás tekintetében.

Szerintem

Néhány megelőző vizsgálat talált különbséget a nemek között PC tüneti eloszlás és súlyosság tekintetében, míg más vizsgálatok ezt cáfolták.

A vizsgálat során egyéni jelentés alapján kerültek be az adatok, így sokkal inkább a nők test- és egészségtudatosságára adnám a voksom, ami miatt kiütközött az eltérés, nem pedig tényleges fiziológiás hátrányra.

Tanulság

Míg sok esetben (37,4%) elő sem kerül a jelenség, úgy nem ritkán (14,4%) akár 3 vagy több tünet is jelen lehet 8-9 hónappal a betegség után. Ez már sokkal inkább utal személyes különbségekre, amik általában az életmódban is keresendők.
Tapasztalatom szerint a PC jelenség lefolyásának hossza és súlyossága egyenes arányban volt mikrotápanyag hiányos állapottal, patogén vagy nehézfém terheltséggel, vagy a krónikus stressz jelenlétével. Mind olyan faktor, ami életmódmegoldásokkal megoldható.
Kapcsolódó vizsgálat ITT.

Victor C. Fields

vagyok, funkcionális táplálkozási tanácsadó, életmódszakértő, mindfulness oktató és a Life Protocol életmód program alapítója.
Az engem felkeresők és a programban érdekeltek rendszerint súlyos egészségügyi kihívással keresnek fel, megannyi terápiás irányzattal való próbálkozás után.

Nehézfémek a szervezetben – Kit érint a nehézfémterheltség?

| Nehézfém | No Comments
A nehézfémek okozta kihívások szélesebb palettán hatnak a nyugati világ egészségére, mint azt elsőre gondolnánk. Az elsődleges problémát nem is az általuk okozott toxicitás, mindinkább annak fel nem ismerése okozza.…

A hajhullás etiológiája I. – avagy a szelénmérgezés félreértett jelensége

| Hajhullás, Életmód, Mikrotápanyag pótlás | No Comments
Tartalomjegyzék Szelenózis Tünetek félreértelmezése Tüneti visszaesés Megtévesztő diagnosztika Megfelelő szelénformák IDŐ mint kofaktor Összegzés Egyre több esetben látom, hogy akik mikrotápanyag pótlással kapcsolatos tapasztalatokat osztanak meg egymással, gyakran egy-egy konkrét…

RÉ(s)Zletes vérképek megértése 3.rész

| Rézpótlás, Mikrotápanyag pótlás | No Comments
Sokan aggódnak a kötetlen réz okozta lehetséges oxidációs folyamatoktól. A szabad réz mennyiségét véli számon tartani, egy labordiagnosztikából számítható érték. Vajon mire jó, és miről ad nekünk tényleges információt? AZ…

Hasznosnak találtad?

Táplálkozással és mikrotápanyag pótlással kapcsolatos tippekért csatlakozz a belső email körhöz.

Leave a Reply