Skip to main content
POST-COVID (PC) lefolyás vizsgálata a nemek között.
Egy 2000 főt követő kohorsz vizsgálat megállapította a nők erőteljesebb kitettségét a post-covid tünetegyüttesnek.
Ugyanakkor a betegség lefolyásával járó tünetek súlyosságában nem volt szignifikáns különbség a két nem között.
A kórházi felvételnél jelentkező tünetek jellemzően láz (74,6%), nehézlégzés (31,5%), izomfájdalom (30,6%), és köhögés (27,9%) voltak. A főbb tüneteket vizsgálva, nem volt jelentős különbség a nemek között, a fejfájást leszámítva, ami a nőknél volt jellemzőbb (20,7% vs 13,5%)
PC jelenséget tekintve ugyanakkor, 8,5 hónappal(!) később, több és intenzívebb tüneteket jelentettek a hölgyek, elsősorban kimerültség, nehézlégzés, alvási nehézség, szem- és látásproblémák és hajhullás tekintetében.

Szerintem

Néhány megelőző vizsgálat talált különbséget a nemek között PC tüneti eloszlás és súlyosság tekintetében, míg más vizsgálatok ezt cáfolták.

A vizsgálat során egyéni jelentés alapján kerültek be az adatok, így sokkal inkább a nők test- és egészségtudatosságára adnám a voksom, ami miatt kiütközött az eltérés, nem pedig tényleges fiziológiás hátrányra.

Tanulság

Míg sok esetben (37,4%) elő sem kerül a jelenség, úgy nem ritkán (14,4%) akár 3 vagy több tünet is jelen lehet 8-9 hónappal a betegség után. Ez már sokkal inkább utal személyes különbségekre, amik általában az életmódban is keresendők.
Tapasztalatom szerint a PC jelenség lefolyásának hossza és súlyossága egyenes arányban volt mikrotápanyag hiányos állapottal, patogén vagy nehézfém terheltséggel, vagy a krónikus stressz jelenlétével. Mind olyan faktor, ami életmódmegoldásokkal megoldható.
Kapcsolódó vizsgálat ITT.

Victor C. Fields

vagyok, funkcionális táplálkozási tanácsadó, életmódszakértő, mindfulness oktató és a Life Protocol életmód program alapítója.
Az engem felkeresők és a programban érdekeltek rendszerint súlyos egészségügyi kihívással keresnek fel, megannyi terápiás irányzattal való próbálkozás után.

RÉ(s)Zletes vérképek megértése 3.rész

| Rézpótlás, Mikrotápanyag pótlás | Nincs hozzászólás
Sokan aggódnak a kötetlen réz okozta lehetséges oxidációs folyamatoktól. A szabad réz mennyiségét véli számon tartani, egy labordiagnosztikából számítható érték. Vajon mire jó, és miről ad nekünk tényleges információt? AZ…

RÉ(s)Zletes vérképek megértése 2.rész

| Mikrotápanyag pótlás, Rézpótlás | Nincs hozzászólás
RÉs(Z)letes vérképek megértése 2.rész Az előző részben végig vettük, hogy miért NEM érdemes vizsgálni a rezet szérumból, és milyen hiányosságokkal bírnak a laborok klasszikus rézértékei. Előző rész ITT.  Most pedig…

RÉ(s)Zletes vérképek megértése 1.rész

| Rézpótlás, Mikrotápanyag pótlás | Nincs hozzászólás
Bevett szokás a laborokban leginkább elérhető szérum réz és cöruloplazmin értékekkel megállapítani a szervezet rézellátottságát. Ezek a vérértékek ugyanakkor egész másról adnak nekünk visszajelzést, és csak kivételesen súlyos rézhiány esetén…

Hasznosnak találtad?

Táplálkozással és mikrotápanyag pótlással kapcsolatos tippekért csatlakozz a belső email körhöz.

Hagyjon üzenetet