Skip to main content

Egyre több termékfejlesztő és gyártó kommunikálja a különféle rézformák jelentőségét előnyben részesítve a réz CuI vagy másnéven Cu+ oxidációs státuszát. Ennek oka több kiindulópontra is visszatekinthet, szóval vizsgáljuk meg mi is történik a színfalak mögött!

Cu+ a réz Chuck Norris-a?

A réztermékek garmadája között egyedinek és különlegesnek lett bemutatva a Cu+ redukált forma, melynek magasabb felszívódási és hasznosulási jellemzőket tulajdonítanak. A szóban forgó termékforgalmazók, azon túl, hogy egyöntetűen felsőbbrendűnek mutatják be a Cu+ formát a Cu2+ formával szemben, ez utóbbit kifejezetten hátrányosnak és olykor veszélyesnek tartják.

Az egyik réztermék forgalmazó cég alapítója sajátságos nevezéktannal látja a réz egyes formáit. A Cu2+ formát „növényi réznek”, míg a Cu+ formát „emberi réznek” kereszteli. A termékek oldalai legtöbbször a „bioavailable” (fiziológiásan elérhető/hasznosítható) jelzővel illetik termékeiket, illetve ugyanezen tulajdonságot tagadják meg a réz oxidált testvérétől a Cu2+ formától.

Nézzük mit mond a tudomány!

A réz egy divalens, redox fém, tehát 2 fő oxidációs státusza van, melyek között fiziológiás igényeknek megfelelően változik:

Cu(I) / Cu+ / cuprous ion

&

Cu(II) / Cu2+ / cupric ion

Tehát réz a szervezetben könnyedén képes elektront fogadni vagy leadni és ezáltal különböző oxidációs szinten operálni. Ez a tulajdonsága teszi nélkülözhetetlenné energia egyensúlyi és fiziológiás folyamatokban.

Az okos réz tudja hogyan jusson a sejtekbe

Ennek megfelelően két receptoron keresztül is be tud jutni keringésbe a vékonybél enterocitáin keresztül:

A CTR1 (copper transporter 1) specifikusan a Cu1+ iont veszi fel, míg a DMT1 (divalent metal transporter 1) a Cu2+ és más 2+ oxidációs státuszú fémeket többek között vasat is Fe2+ (ferric ion) tud felvenni. A két transzporter egymás hatását kiegészítik, tehát míg az egyik kevésbé aktív úgy a másik magasabb expresszióval és aktivitással dolgozik. Igen, mert ennyire fontos, hogy a réz eljusson a megfelelő helyre.

A két transporter közti intim kapcsolat továbbra is kutatás tárgya, de más számos hatásmechanizmust górcső alá vettek. Ilyen például a felvetés, hogy bizonyos körülmények között a DMT1 is képes Cu+ iont felvenni. De már az is szóba került, hogy a sejtfelszíni transzportok aktivitása nem csak a szervezeti rézigény függvénye, hanem más fémek jelenléte is befolyásolhatja (például a vasháztartás…de erről majd máskor).

A réz útjáról bővebben írtam ebben a cikkben:

A rézpótlás alapjai.

A réz utat tör magának

Ha még ez a dinamikus intracelluláris bejutási lehetőség sem lenne elég, a réz speciális elektrokémiája lehetővé teszi, hogy teljesen szabadon oxidálódjon vagy redukálódjon a két státusza között, pontosan ezért divalens fém. Sőt a szervezetnek vannak saját enzimei, amik a Cu2+ -> Cu+ redukciót végzik, mint a STEAP vagy a Dcytb (duodenális citokróm b.)

Vész esetén C vitamin

A folyamatot továbbá elősegítik az aszkorbátok is az emésztőrendszerben, melyek közismert redox tulajdonságaik által könnyedén előidézik a redukciót és ezzel a bevitt Cu2+ iont Cu+ ionná alakítva, majd a CTR1 transzporter számára ízlésesen feltálalva. Tehát ha valaki súlyos genetikai vagy toxikológiai hatások végett reduktáz hiányban szenvedne, annak egyrészt a szervezete előállítaná az alternatívaként szolgáló reduktív enzimeket, illetve nagyon egyszerűen kiegészítheti rézháztartását C-vitamin pótlásával.

Tényleg a Cu2+ a hibás?

A fentebb leírt mechanizmusok nem véletlenül alakultak ki, ugyanis a táplálkozással bevitt réz nagy százaléka Cu2+ formában jelenik meg az emésztőrendszerben. Ezért is lettek hozzá enzimeink, vagy épp segítette a folyamatot az evolúció során folyamatosan jó barátunk, a C-vitamin.

Nem mellesleg a legtöbb elérhető tudományos szakirodalom pont, hogy Cu2+ formákkal végeztek, melyeknek a rézháztartásra tett hatása megkérdőjelezhetetlen. A Cu2+ formákból is messze kiemelkedően a réz-szulfáttal készült a legtöbb vizsgálat, így hatékonyság és biztonságosság tekintetében mérföldekkel felülmúlja a többi formát úgy Cu+ mint Cu2+ tekintetben.

Nem véletlen készült a RezesBanda, Cu-Re Drops kiegészítője gyógyszerészeti tisztaságú réz-szulfáttal.

Röviden, magyarabbul

  1. A réz mindkét formájának létezik transzportere.
  2. Táplálkozással mindkét formát bevisszük.
  3. A redukcióhoz számos enzimünk létezik.
  4. Hétköznapi C-vitamin pótlás is megoldja a réz „hozzáférhetőségét”.
  5. A Cu2+ a tudományos tekintetben jobban vizsgált forma.

A kognitív disszonancia – akkor mire ez a nagy hype?

Egész őszintén nem tudom. A forgalmazó oldalak nem tételeznek hozzá tudományos irodalmat, amelyik pedig igen, az félrevezető, illetve nem is a rézformákat vizsgáló tanulmányokat idéz.

A klasszikusok itt is megtalálhatóak, csak mint a réz-toxicitás harsonáit fújók (pl.: Brewer GJ) között állandóan megjelenő: vízvezetékek réztartalma, túlgondolt állatkísérletek, és már megdöntött elméletek. Nem hiányozhatnak persze öreg ütőkártyák, mint a rézhomeosztázis neurodegeneratív betegségekben, összemosva transzzsírokkal, nem rézbevitelre alapozva, vagy pusztán epidemiológiai megfigyelésekből következtetve. Mintha szisztematikusan nem akartak volna semmilyen vonatkozó a tanulmányt megosztani rézpótlás bármilyen aspektusból, ami a két oxidációs státusz (Cu1+ vs. Cu2+) közötti különbséget mutatná. Lehet egyszerűen csak nincs?

Tüzetes forráselemzés (hivatkozások-hivatkozásai) után nekem még mindig nem áll össze, hogy mitől jobb a Cu+ mint a Cu2+. Bárki rájön, hogy mire gondolt a költő, az kap Tőlem egy ingyen rezet…az olcsóbbikból! 😉

Persze ha nagyon akarja valaki bele tudja erőltetni a saját félelmeit vagy igazságát, de ez nem fog változtatni a fentebb idézett működő mechanizmusokon, amik a rézhomeosztázist kordában tartják.

Akkor mit tud ez a Cu+?

Az egyes Cu+ formákról (réz(I)nikotinsav) tényleg léteznek tudományos vizsgálatok főleg terápiás vonatkozásban, mint egyes rákfajták esetén, vese szöveti toxicitás során, vagy antioxidáns szerepét vizsgálva. Ugyanakkor:

  1. A forgalmazó oldalak még ezeket meg sem említették.
  2. A vizsgálatok a réz jótékony hatását húzzák alá, és továbbra sem az egyes formák között tesznek különbséget.

A fentebb tételezett mechanizmusok és az alább idézett referenciák adnak egy teljesebb keretet a folyamat megértéséhez. A millió dolláros kérdés, persze, hogy a Cu+ propagálók mindezt vajon tudták-e?

Előfordulhat, hogy szerettek volna egy jobb terméket kialakítani, és nem értették a réz homeosztázisának tudományos hátterét? Vagy a nettó profitérdek vezérelte őket és azzal akartak prémium hatást kelteni, hogy valamit új és korszakalkotó formában forgalmaznak? Én titkon mindig szeretném hinni, az előbbit.

Tényleg prémium?

Vannak ionos formában készült, desztillált vizes oldatok, amik valóban prémium figyelmet igényelnek, mert óvni-védeni kell fénytől, hőtől, és oxigéntől, különben oxidálódik elveszti lényegét amiért azt hittük, hogy vettük. Ezen termékek annyira alacsony ppm (particle per million) koncentrációval dolgoznak, hogy egy egész üveg réztartalma 4-5 csepp Cu-re Dropsnak felel meg.

Árazás tekintetében mindenképp a vastagabb pénztárcával megáldottakhoz szólnak, ugyanis 45 dollártól (akciósan!) 156 dollárig mindent találtam. Az ár/érték arányokat pedig tényleg érdemes figyelembe venni ugyanis:

Egy 45 dolláros réztermékben 27mg rezet tudhatunk magunkénak, ami 13,5 csepp Cu-Re Drops-nak felel meg. Átszámolva, a termék minden milligrammja 1,66 dollárba kerül, míg a Cu-Re Drops esetében ez 0,004 dollárnak felel meg. A fentiek tények fényében (a bevitt Cu+ nem előnyösebb mint a Cu2+) ez nem csak egy túlárazott termék, hanem egy indokolatlan 415-szörös árkülönbség.

Ugyanakkor, hogy egy igazán szemléletes viszonyítási alapot is biztosítsak…

A mai napi árfolyam szerint 0,059 dollár az ARANY milligrammja, szemben az 1,66 dolláros Cu+ táplálék kiegészítő milligrammjával. Tehát, ami 28-szor drágább mint az arany, az teljesen mindegy, hogy mire való…annyi bizonyos, hogy prémium. 😊

A 156 dolláros termékcsalád sem kímélt meg, hogy szembesüljünk a számok rideg valóságával. Ennek ugyanis milligrammja több mint 3 dollár, ami 764-szer annyi mint a Cu-Re Drops, és közel 52-szer drágább mint az arany.

Kommentár nélkül a vonatkozó sznob-vicc:

– Láttad az Ferrarimat? 40 millió volt.

– Hülye vagy? Ismerek egy helyet, ahol 50-ért is meg lehet kapni.

Összességében

A számok és a tudományos ferdítés alapján nem gondolnám, hogy puszta jószándékú termékújításról lenne szó. Egyfelől azért, mert gyakorlatilag Dunát lehet rekeszteni azzal a tudományos szakirodalommal, ami a Cu2+, és specifikusan a réz-szulfát hatékonyságát bizonyítja. A tény, hogy ezt el tudták kerülni a termékfejlesztés során, az valamilyen formán tudatos ignoranciára, vagy tudatos profitérdekre enged következtetni.

Ugyanakkor felesleges is a termékfejlesztők indíttatásait boncolgatni, ezek inkább újabb kérdések a filozófusoknak.

Összességében Cu+ formát vásárolni és pótolni szerintem felesleges és költséges. A szervezet köszöni szépen nagyon jól működik ezzel a folyamattal, amik ráadásul nem is olyan körülményes enzimkaszkádok, hanem egy mezei redox folyamat, amire a réz teremtetett és amiért ilyen fontos a szervezetben. 

Ajánlott Cikk: Miért pótoljunk rezet?

Referencia:

 

Victor C. Fields

vagyok, funkcionális táplálkozási tanácsadó, életmódszakértő, mindfulness oktató és a Life Protocol életmód program alapítója.
Az engem felkeresők és a programban érdekeltek rendszerint súlyos egészségügyi kihívással keresnek fel, megannyi terápiás irányzattal való próbálkozás után.

„Miért csináljak nehézfém-kivezetést, ha egészséges vagyok?”

| Nehézfém | No Comments
Van hogy megkapom a kérdést, hogy “ha nem érzem és nem látom akkor egyáltalán ott van-e a probléma” vagy kell-e foglalkozni vele. A feltevés jogos, hisz tapasztalati lényeg vagyunk, és…

Vajon készen állok egy nehézfém kivezetésre?

| Nehézfém | No Comments
Tapasztalatok és megfigyelések nehézfém kivezetés elhatározásáról A kérdés, hogy valaki fel van-e készülve egy nehézfém kivezetésre tapasztalatom szerint a világ egyik legszubjektívebb feltevése. Persze nem azért mert ne lennének specifikus…

Tudatos életmód az ünnepek alatt (IS)

| Életmód, Mikrotápanyag pótlás, Táplálkozás | No Comments
Többször megkaptam a kérdést, hogy vajon mi történik ha nem sikerül tökéletesen kivitelezni egy protokollba rendezett életmódot. Jogos a feltevés, lévén a karácsony pont egy olyan időszak amikor bőségesen van…

Hasznosnak találtad?

Táplálkozással és mikrotápanyag pótlással kapcsolatos tippekért csatlakozz a belső email körhöz.