Skip to main content

Egy megelőző vizsgálat folytatásaként tradicionális gyógyászatban is használatos gyógynövények antimikrobális hatását vizsgálták és hasonlították össze antibiotikumokkal.

Ajánlott cikk: Gyógynövényekkel a Lyme kór ellen első rész

Ezúttal a Babesia került célkeresztbe

A Lyme-kór társfertőzéseinek egyik megbecsült tagja a Babesia nevű élősködő. A több mint 100 különböző fajból, területi eloszlástól függően legjellemzőbben 3 szokott megjelenni a betegség tüneteinek mentén:
  • B. divergens
  • B. microti
  • B. duncani
A John Hopkins egyetem ezúttal ez utóbbit vizsgálta, mely leginkább amerikai területeken van jelen.

2021-es vizsgálat

A 2021-es vizsgálat ezúttal is laboratóriumi kultúrákban (in vitro) történt, mely során 46 specifikus gyógynövénnyel állították szembe a parazitát.
A módszer előnye, hogy valós képet adhat egy hatóanyag antimikrobális hatásáról, nem számolva az immunstimuláció okozta patogén gátlást.
Kontrollnak, a tinktúrák előállításához használatos etanolt, illetve a Babéziózis ellen jelen érvényben lévő gyógyszereket (quinine és clindamycin) használták.

A nyertes gyógynövények

Az alábbi gyógynövényeket találták a leginkább hatásosnak kórokozó gátlás tekintetében, melyek a jelen alkalmatos gyógyszerekkel is felvették a versenyt:

1, Cryptolepis sanguinolenta
2, Artemisia annua (Egynyári üröm)
3, Scutellaria baicalensis (Bajkáli csucsóka)
4, Alchornea cordifolia
5, Polygonum cuspidatum (Ártéri keserűfű)
A Lyme-kór összetettségét önmagában jól mutatja a tünetek megjelenésének változatossága és súlyossága, valamint a társfertőzésekből adódó elnevezés. MSIDS (Multiple Systemic Infectious Diseases Syndrome). A számos jelenlévő fertőzés kordában tartására komplex megközelítés ajánlott melynek fontos részét képezhetik a gyógynövényes terápiák.
Kapcsolódó vizsgálat ITT.

Victor C. Fields

vagyok, funkcionális táplálkozási tanácsadó, életmódszakértő, mindfulness oktató és a Life Protocol életmód program alapítója.
Az engem felkeresők és a programban érdekeltek rendszerint súlyos egészségügyi kihívással keresnek fel, megannyi terápiás irányzattal való próbálkozás után.

Nehézfémek a szervezetben – Kit érint a nehézfémterheltség?

| Nehézfém | No Comments
A nehézfémek okozta kihívások szélesebb palettán hatnak a nyugati világ egészségére, mint azt elsőre gondolnánk. Az elsődleges problémát nem is az általuk okozott toxicitás, mindinkább annak fel nem ismerése okozza.…

A hajhullás etiológiája I. – avagy a szelénmérgezés félreértett jelensége

| Hajhullás, Életmód, Mikrotápanyag pótlás | No Comments
Tartalomjegyzék Szelenózis Tünetek félreértelmezése Tüneti visszaesés Megtévesztő diagnosztika Megfelelő szelénformák IDŐ mint kofaktor Összegzés Egyre több esetben látom, hogy akik mikrotápanyag pótlással kapcsolatos tapasztalatokat osztanak meg egymással, gyakran egy-egy konkrét…

RÉ(s)Zletes vérképek megértése 3.rész

| Rézpótlás, Mikrotápanyag pótlás | No Comments
Sokan aggódnak a kötetlen réz okozta lehetséges oxidációs folyamatoktól. A szabad réz mennyiségét véli számon tartani, egy labordiagnosztikából számítható érték. Vajon mire jó, és miről ad nekünk tényleges információt? AZ…

Hasznosnak találtad?

Táplálkozással és mikrotápanyag pótlással kapcsolatos tippekért csatlakozz a belső email körhöz.

Leave a Reply